​​#ПатрониЗСУ У 2018 році 406-й окремій артилерійській бригаді присвоєно ім’я українського військового діяча

​​#ПатрониЗСУ

У 2018 році 406-й окремій артилерійській бригаді присвоєно ім’я українського військового діяча, генерал-хорунжого армії Української Народної Республіки Олексія Алмазова. Розповідаємо, ким він був👇

Олексій Алмазов – уродженець Херсона, кадровий військовий. Освіту отримав у Тифліському реальному, Олексіївському піхотному юнкерському та Михайлівському артилерійському училищах. Під час Першої світової війни – полковник армії Російської імперії, командир 1-го кінно-гірського дивізіону.

Бойовий досвід Алмазов використав для формування українського війська восени 1917 року, яке розпочалося на хвилі революційних процесів у Російській імперії та національно-визвольних змагань українців. Будучи полковником, пішов на нижчу посаду, щоб боротися за вільну Україну. Розпочав українізацію 1-го кінно-гірського дивізіону. А 1 січня 1918 року очолив окрему кінно-гірську батарею Гайдамацького Коша Слобідської України військ Центральної Ради.

Цей підрозділ вів бої проти більшовиків на підступах до Києва у січні 1918 року, а також поблизу Гребінки, Лубнів, Полтави, Херсона, Кременчука. У бою під Бердичевом у середині лютого 1918 року Алмазов був поранений у ногу, але вже у березні повернувся в стрій.
У середині березня 1918-го кінно-гірська батарея Алмазова була реорганізована у Запорізький кінно-гірський гарматний дивізіон Окремої Запорізької дивізії військ Центральної Ради. У квітні підрозділ брав участь в успішному поході полковника Болбочана на Крим.
До 1921 року дивізіон перебував у складі різних з’єднань Армії УНР й отримав назву Алмазівський, оскільки завжди його очолював Олексій Алмазов.

У 1919–1920 роках Алмазов брав участь в успішному наступі Армії УНР із району на Поділлі, звільняючи від більшовиків і білогвардійців чимало населених пунктів, у тому числі Кам’янець-Подільський, Вінницю, Київ. У березні 1921-го був підвищений до звання генерал-хорунжого Армії УНР. Як учасник першого Зимового походу 1919–1920 років удостоєний Залізного Хреста «За Зимовий похід і бої» – найвищої нагороди в Армії УНР.

Після останніх боїв Армії УНР з більшовиками в листопаді 1920 року Олексій Алмазов зі своїм підрозділом був інтернований на території Польщі. В умовах інтернування генерал-хорунжий опікувався своїми бійцями.

Упродовж 1920-х Олексій Алмазов жив в еміграції, а в 1930-му переїхав до Луцька. Тоді це західноукраїнське місто входило до складу міжвоєнної Польщі. Брав участь у громадському житті Волинського краю. Був одним із провідних діячів Волинського громадського комітету допомоги голодуючим в Україні. Протягом багатьох років опікувався Українською гімназією в місті.

Помер у 1936-му, похований у Луцьку.

406-та окрема бригада імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова — артилерійське з'єднання Командування морської піхоти Військово-морських сил України. Бійці бригади протистояли агресору в Криму, обороняли Маріуполь Нині звільняють наші землі від окупантів, зокрема, на Херсонському напрямку, батьківщині Олекси Алмазова. 8 вересня 2022 Президент України відзначив заслуги бригади при контрнаступі на Харківщині в районі Балаклії💪🇺🇦


Джерело