Зруйнувавши і тимчасово окупувавши Маріуполь в 2022 році, російські загарбники насамперед замінили літеру «і» в написі на в’їзді в місто

Зруйнувавши і тимчасово окупувавши Маріуполь в 2022 році, російські загарбники насамперед замінили літеру «і» в написі на в’їзді в місто. В тимчасово окупованих містах учителів змушують проводити навчання російською, спалюють українські підручники, витягають із комор пам’ятники Леніну, щоб повернути території в минуле і продемонструвати начебто свою перемогу.

Комуністичний режим хоч якось намагався маскувати імперські цілі, кажучи про «братерство союзних республік». Путінський режим повністю «скидає маски» і демонструє геноцидну мету – знищити українців як національну групу. Що, як і в попередні спроби росіян, супроводжується не лише фізичним винищенням, але й знищенням української культури та мови.

▪️ Як українців русифікували за часів імперії та «совка»
▪️ Чому знищення української мови відігравало та відіграє важливу роль для російських загарбників
▪️Як українці змогли зберегти свою мову⤵️

В інтерв'ю заступника голови Українського інституту національної пам’яті, кандидата історичних наук Володимира Тиліщака LIGA.Life.


Інтерв'ю | Мова – зброя. Як Росія століттями русифікувала українців, але нічого не вийшло – ЛІГА.net
Як російські правлячі режими вчиняли злочини проти української мови, але український спротив завжди перемагав – пояснює історик.

Джерело