​​#ПатрониЗСУ Продовжуємо розповідати, ім’я яких славнозвісних воїнів минулого носять бригади сучасних українських Збройних сил.

​​#ПатрониЗСУ

Продовжуємо розповідати, ім’я яких славнозвісних воїнів минулого носять бригади сучасних українських Збройних сил.

22 серпня 2019 року 92-га окрема механізована бригада Сухопутних військ ЗСУ отримала почесне ім’я кошового отамана Івана Сірка. Це був один із найлегендарніших кошових отаманів Запорізької Січі.

Документальних відомостей про першу половину життя майбутнього отамана майже не збереглося. Народився Іван Сірко на початку 17-го століття. Дослідники схиляються, що місцем його народження була Вінниччина, а походив козацький ватажок із родини православної української шляхти.

⚔️ Відомо, що Сірко брав участь у національно-визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького, зокрема в битві під Жванцем 1653 року. Він був серед тієї козацької старшини, яка відмовилась присягати московському царю після Переяславської ради 1654-го. Помітну роль у політичному житті Гетьманщини почав відігравати з другої половини 1650-х років. У той час Іван Сірко виступав проти курсу гетьмана Виговського, спрямованого на зближення з Річчю Посполитою та Кримським ханатом. У боротьбі за гетьманську булаву підтримав сина Богдана Хмельницького Юрія.

Наприкінці 1650-х Іван Сірко став кальницьким (вінницьким) полковником. А в 1662 році його вперше обрали кошовим отаманом Війська Запорозького низового. Це була найвища виборна посада Запорізької Січі. Козаки обирали Сірка своїм отаманом близько 12 разів, що свідчило про велику шану з боку низового козацтва. З усіх кошових отаманів Запорізької Січі Іван Сірко обіймав цю посаду чи не найдовше.

У період Руїни (від початку 1660-х – до середини 1680-х), коли альянси як всередині Гетьманщини, так і з зовнішніми союзниками постійно змінювалися, Іван Сірко послідовно виступав за захист українського православного населення від поневолення, зокрема від татарських набігів. Водночас був противником і московського гніту.

⚔️ Відомий своїми походами в Крим. Восени 1667 року очолюваний Сірком загін запорожців здійснив успішний похід до Кафи (сучасна Феодосія), визволивши кілька тисяч невільників.

⚔️ А в 1668 році отаман підтримав антимосковське повстання лівобережного козацтва та намагався поширити його на Слобожанщину.

Коли наприкінці 1660-х гетьману Петру Дорошенку вдалося на короткий час об’єднати під своєю владою Правобережну та Лівобережну Україну, Сірко підтримав його, допоміг приборкати виступ отамана Суховія та деякий час виконував обов’язки ніжинського полковника. Проте рішуче виступив проти зближення Дорошенка з Османською імперією.

У 1672-му, під час боротьби за гетьманську булаву, лівобережна козацька старшина ув’язнила отамана. За наказом московського царя його відправили у заслання до Тобольська в Сибіру. Проте зовсім скоро Сірка звільнили: надто відчутною була його роль у стримуванні татарських набігів. У 1673-му Івана Сірка знову обрали кошовим отаманом Війська Запорозького, яке він очолював до кінця життя в 1680 році.

⚔️ Серед найуспішніших військових кампаній Сірка – похід в Крим 1675 року, внаслідок якого кримський хан був змушений рятуватися втечею. А перед походом запорожці, за свідоцтвом літописця Величка, розгромили османський загін, який у Різдвяну ніч спробував захопити Січ.

⚔️ Загалом, за оцінками істориків, Іван Сірко здійснив понад 60 переможних походів. Вони і принесли йому славу талановитого полководця. Кошовий отаман віддавав перевагу нестандартним рішенням, несподіваним та блискавичним військовим діям.

92-га окрема механізована бригада створена в 2000 році та дислокується на Харківщині. До початку російсько-української війни в 2014-му військовослужбовці бригади брали участь у місіях ООН з підтримки миру в Лівані, Ліберії, Сьєрра-Леоне та на Балканах. З 2014-го бригада брала участь у боях за Іловайськ, під Дебальцевим, Щастям, Бахмуткою, біля Станиці Луганської на початку російсько-української війни. Після повномасштабного вторгнення обороняла Харків. Воїни 92-ї бригади піднімали український стяг над міськрадою звільненого Куп'янська 10 вересня 2022 року🇺🇦


Джерело