«Свято Архангела Михаїла та всіх небесних сил безплотних – це наша подяка Богу за його доброту та допомогу в захисті від зла», – владика Тарас

Проповідь Преосвященного владики Тараса, виголошена 21 листопада 2022 року, в день свята Собор святого архистратига Михаїла та інших безплотних сил, під час Архиєрейської Божественної Літургії в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию.

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа! Слава Ісусу Христу!

Грецьке слово «Ангелос» означає посланець. Воно говорить не про те, хто він є, але про те, що він робить, тобто означає службу, а не природу, і саме завдяки своїй «дії», Ангели розкривають Бога в його «сутності». Ангел є Божим посланцем, Божою силою, Божою владою, Божим голосом. Ми не можемо собі уявити як Бог діє, яким чином та якою формою Божа воля передається творінню. Біблія говорить про Боже послання, а не про того, хто його приносить. Тому, ці блаженні створіння на небесній батьківщині завжди є духами, але не завжди називаються Ангелами. Ангелами вони є тоді, коли є послані до людей. Тих, хто має незначне послання, називаємо ангелами, а тих, хто важливе – Архангелами.

Але яким можемо уявити собі ангела? Один святий сказав – «Як полум’я Божої любові, що ллється від Бога до нас». Так можна узагальнити опис Ангелів у Біблії. Тому немає сенсу гадати, чи є Божі посланці великими чи малими, як вони виглядають, який у них голос.

Щодо знаних імен Ангелів, то вони, як такі, є уособленнями діянь самого Бога. Архангел Михаїл – «Хто яко Бог», Архистратиг ангельського війська, служитель Божественної слави та поборник нечистих піднебесних сил. Традиція каже, що він перший повстав проти Люцифера, сатани і його послідовників з бунтівних духів, які спротивився волі Вседержителя. Слова Христа у сьогоднішньому Євангелії: «Я бачив сатану, що наче блискавка падав з неба», пояснює книга Одкровення св. Івана: в небесних просторах відбулася боротьба Архангела Михаїла та його Ангелів проти «великого змія, стародавнього змія, що зветься диявол і сатана, обманщик усієї землі», який був переможений. Відтоді Архангел Михаїл та Ангельські сили не перестають боронити славу Творця, та його справу спасіння людського роду.

Сатана завжди намагається знищити людину. Робить він це із заздрості, та щоб якось уподібнитися владою до Бога. Правда, його влада не будуюча, а руйнівна. У 8-му псалмі сказано, що Бог підніс людину над Ангелами, до яких спочатку належав і Люцифер. Але його могутній розум не зміг знести приниження через піднесення якоїсь нижчої істоти, і він задумав знищити людину. Навіть крім наших гріхів у нього є багато планів дегуманізації людини просто тому, що він її ненавидить. Диявол хитрий, він пропонує їй зло як добро, але його мета – знищення. Ангели нас боронять і передусім бережуть оновлений у нас через Ісуса Христа образ богоподібності. Бо славою Божою є жива людина.

Тому Церква шанує ангелів, бо саме вони проголошують Божу славу, коли захищають велику Божественну таємницю, висловлену Словом, яке прийняло людську природу. Це Слово, «оголошене ангелами, було таке важне, що всякий його переступ і непослух тягнув за собою справедливу кару», а потім каже до нас, то ж як утечемо від неї ми, «коли занедбаємо таке велике спасіння»? Метою наших життєвих зусиль є берегти дану нам в Ісусі гідність богосинівства, бо він єдиний, хто дає життя. Однак сатана, у своїх планах знищення, винаходить гуманістичні пояснення, спрямовані проти людства і проти Бога. Боротьба з ним є щоденною реальністю християнського життя: у нашому серці та в усіх вимірах нашої діяльності. Якщо її не вести, то ми зазнаємо поразки. Тому Ангели боронять нас від зазіхань диявола, скріплюють нашу волю та сили зростати у чеснотах на дорозі до святості. Ангели – це простягнута Божа рука, яка запевнює нам безпеку та щастя на землі, щоб ми успішно досягли вічного життя в небі.

Свято Архангела Михаїла та всіх небесних сил безплотних – це наша велика подяка Богу за його незбагненну доброту та допомогу в захисті від зла. Бог дбає про нас і опікується нами, коли посилає нам свої послання, як своїх посланців – Ангелів. Вони є не лише Божим зв’язком з нами, але і нашим зв’язком з Богом, бо теж заносять йому наші молитви.

Ангели говорять нам про Бога, та стверджують, що він завжди є на нашому боці в боротьбі з ворогами. Через них Бог сповіщає нам про свої великі плани, які він має з нами. Вони є носіями зціляючої Божественної сили, яка вигоює кожну рану та хворобу, які мучать наші серця. Можливо, ми не завжди бачимо очікувані результати: розв’язання кожного конфлікту, виконання кожної обіцянки чи зцілення від всякої хвороби, але Ангели свідчать, що Бог на нашому боці і мудро виконує свій план. Вони завжди поруч з нами і готові допомогти, коли ми цього потребуємо.

Ангели Божі також присутні зараз тут, між нами, щоб підносити наші молитви до Бога. Але насправді мають що підносити? Потребуємо заново пережити в собі ідею цього чистого Божого полум’я, яке розтоплює усе, що закаменіло, спопеляє полову і увесь непотріб, поки не залишиться в нас лише добра серцевина. Тоді утвердимося в упевненості, що в жодній ситуації ми не самотні, що полум’я Божої любові завжди огортає нас. З цією свідомістю відважно відкриймося майбутньому, віруючи, що Ангели є Божими думками, які йдуть нам назустріч, щоб впровадити нас до Божественної слави, служителями якої вони є. Амінь.

Слава Ісусу Христу!

† Тарас Сеньків,
єпарх Стрийський

Джерело