#япацієнт У всьому світі листопад – місяць обізнаності про рак простати

#япацієнт

У всьому світі листопад – місяць обізнаності про рак простати. Щоб привернути увагу до цього захворювання чоловіки відрощують вуса і закликають вчасно звертатися до уролога для виявлення раку простати.

📌 У будь-який питаннях, пов’язаних зі здоров’ям, перший порадник – сімейний лікар. Маючи декларацію сімейним лікарем, пацієнт отримує профілактичні огляди, низку аналізів та направлення на обстеження і до вузьких спеціалістів.

📌 Якщо виникли проблеми з сечовипусканням: біль у спині, стегні чи тазу, слід терміново звернутися до лікаря, адже це можуть бути перші ознаки раку простати. За потреби лікар призначить аналіз крові на ПСА (простат-специфічний антиген), він безоплатний. А також направить до уролога. З направленням прийом у лікаря-спеціаліста безоплатний.

📌І сімейний лікар, і уролог можу виписати направлення на ранню діагностику новоутворень. Наприклад, ультразвукове дослідження простати, ректальне цифрове дослідження, біопсію тощо. Пройти ці дослідження безоплатно пацієнт може у закладах, що мають договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу. А також мають необхідне обладнання та фахівців у штаті.

Відвідуйте своїх лікарів, особливо у віці після 40 років, адже раннє виявлення онкохвороб значно підвищує шанси на одужання.

Джерело