«Пам’ятаймо про переслідуваних братів і сестер у вірі», — владика Богдан Дзюрах у «Червону середу» в Мюнхені (Німеччина)

  • Автор допису:

23 листопада у всій Католицькій Церкві ми молимося за переслідуваних християн у світі. Ця середа називається «Червоною середою», щоби підкреслити любов, якою горять серця переслідуваних християн, а також щоб пригадати собі їхню безневинну пролиту кров ради Христа. «Настане година, — каже Христос у нинішньому Євангелії, — коли вас будуть убивати і будуть думати, що службу приносять Богові». Такими словами звернувся до вірних владика Богдан, Апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, в день спогадування жертв, які загинули за приналежність до Христової Церкви.

У своєму слові єпископ пригадав часи переслідування УГКЦ комуністичним режимом: «Наша Церква була однією з найбільш переслідуваних релігійних спільнот світу. Бо одним розчерком диктаторського пера чотиримільйонна спільнота віруючих була поставлена поза законом. Всі єпископи в одну ніч були заарештовані, сотні священників і тисячі боголюбивих мирян, богопосвячені особи зазнали жорстоких утисків і переслідувань Христа ради і за свою вірність Католицькій Церкві», — сказав проповідник.

Владика Богдан окреслив фактори, які стали джерелом сили для народу і не дали ворогові звершити ліквідацію Церкви Христової в Україні: «Пасхальне таїнство здійснилося в історії нашого народу і нашої Церкви. І ми сьогодні, як ніхто інший, можемо свідчити про силу воскресіння, яка діяла в житті та історії нашої Церкви і нашого народу. І те, що ми були такою переслідуваною спільнотою, а відтак — воскреслою спільнотою на очах у цілого світу, ми завдячуємо не нашим людським прикметам і якостям, а Божій силі. Силі благодаті Святого Духа, якою ми були покріплені завдяки жертві ісповідників віри нашої Церкви і завдяки молитвам мільйонів християн в усьому світі, які в тих часах жорстоких переслідувань нашої Церкви про нас пам’ятали, за нас молилися, з нами солідаризувалися», — підкреслив єпископ.

А відтак, маючи такий досвід переслідування за віру в Христа та досвідчивши Божу дію в ті часи і людську солідарність, архиєрей закликав присутніх у храмі пам’ятати про тих, кого сьогодні у світі переслідують за їхнє християнство. А також владика Богдан навів приклади способів переслідування християн у світі: «Переслідування є кроваві, але може й бути безкровне мучеництво. Коли з християн насміхаються, коли їх публічно зневажають, коли не шанують їхніх релігійних почувань — це теж переслідування. Ми сьогодні молимося, щоб Господь виявив свою силу у слабкості своїх синів і дочок. Щоб воскреслий Христос кріпив своїх переслідуваних учнів, щоб сила і благодать Святого Духа кріпила їх, щоб вони витривали аж до кінця», — мовив Апостольський екзарх.

Далі владика Богдан підкреслив важливість молитви за переслідувачів: «Молитва за тих, хто нас переслідує, ще більше укріпить наших переслідуваних братів і сестер і здатна буде зробити чудо в серцях і в житті переслідувачів. Так, як це було вже не раз в історії Церкви. Ті, хто були найбільш запеклими переслідувачами, задля любові і молитви переслідуваних, зазнавали чудесної переміни — ставали ревними Христовими учнями. Господь долає зло і злочинців не через те, що Він їх нищить, а через те, що Він перемінює їхні заскорузлі серця», — мовив проповідник.

Потім єпископ закликав до молитви за самих себе, щоб ми, натхнені прикладом ісповідників і мучеників за віру, самі були вірними його Церкві аж до смерті. Вірними серед страждань і вірними серед спокус добробуту — великої підступної спокуси.

На завершення своєї проповіді владика Богдан звернувся до присутніх із проханням бути голосом християн, яких позбавили голосу і прав у місцях їхнього перебування. «Наш голос як християн має бути скерований не тільки до неба — до Бога, але також до сильних цього світу, які дуже часто боряться за права різних груп людей, але не добачають найбільш потоптаних прав, а саме — прав переслідуваних християн», — сказав єпископ.

Після Літургії архиєрей зі священнослужителями та вірними помолились Панахиду за жертв, які невинно загинули за свою приналежність до Христової Церкви.

Варто зазначити, що Папська фундація «Допомога Церкві у потребі» розпочала ініціативу «Червона середа» з метою привернути увагу до ситуації переслідуваних християн по усьому світі. Цього дня визначні пам’ятки світу підсвічують червоним кольором на честь сучасних мучеників віри Христової.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Апостольського екзархату в Німеччині та країнах Скандинавії

Джерело