Андрій Костін зустрівся з Генеральним прокурором Республіки Естонія Андресом Пармасом в рамках його візиту в Україну

Андрій Костін подякував естонському колезі за особистий візит до України. Генпрокурори обговорили особливості роботи в умовах повномасштабної збройної агресії, складнощі та виклики, з якими доводиться стикатися, та шляхи їх подолання.

Поговорили про розслідування воєнних злочинів, злочину агресії, геноциду, можливі напрями продовження співпраці та експертну допомогу.

Зустріч відбувалася під час чергового масованого обстрілу України, направленого на руйнування об’єктів критичної інфраструктури по всій території країни. «Наразі ми є свідками чергової спроби РФ залякати цивільне населення та паралізувати енергетику України. Ми повинні зробити все, щоб особи, які організували цей терор, були притягнуті до відповідальності», – наголосив Андрій Костін.

В рамках візиту Андрес Пармас та заступник Генпрокурора Олексій Хоменко оглянули місця воєнних злочинів РФ у Бородянці на Київщині. Естонський Генпрокурор на власні очі переконався, що російські військовослужбовці навмисно та жорстоко вбивали мирних мешканців міста.

Заступник Генпрокурора Олексій Хоменко повідомив, що авіа та артилерійськими ударами у Бородянці знищено 110 житлових будинків, внаслідок чого загинуло 123 людини, з них 7 – діти. Він також додав, що лише у Київській області прокурори здійснюють процесуальне керівництво у понад 4000 кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни.

Андрес Пармас зауважив, що досвід українських прокурорів може бути корисним і для їхніх європейських колег, адже виклики, з якими зіткнулися українські фахівці є безпрецедентними.

Олексій Хоменко поінформував, що Офіс Генпрокурора спільно з міжнародними партнерами готують методичні рекомендації та єдиний алгоритм дій для прокурорів по всій країні. За словами прокурорів, головне завдання – невідкладна фіксація доказів та документування воєнних злочинів.

Джерело