У Старому Самборі вшанували 130-ту річницю від дня народження патріарха Йосифа Сліпого

“Промінчик сонця в темряві ночі”,- саме так можна назвати духовний тиждень 14-20 листопада 2022 р.Б , що відбувся у старосамбірській парафії святого Миколая.

Напевно, Божим провидінням було скеровано, що саме 2022 рік був оголошено греко-католицькою церквою роком Патріарха Йосифа Сліпого. Як  і 80 років тому, коли постать Йосифа Сліпого була променем надії на відродження УГКЦ, яку усіма силами намагалися знищити московити, так і тепер спогад про його подвижництво, читання його “Заповіту” дає нам віру у відродження вільної і незалежної України, яку намагаються знищити рашисти.

З 14 по 19 листопада у церкві святого Миколая Старого Самбора відбувся Тиждень, присвячений Йосифу Сліпому. Щовечора після Молебню за перемогу України о. Михайлом Николином читався та пояснювався “Заповіт” Йосифа Сліпого, слова якого рясною благодаттю наповнювали серця вірян. По закінченню тижня в неділю 20 листопада древній храм Старого Самбора відвідала капела “Трембіта” з  урочистою Академією присвяченою 130-ти річчю Патріарху.

Впродовж вечора ведуча заходу Марія Христинич палко розповідала чисельним присутнім про величну постать Йосифа Сліпого, його життєвий шлях, страдницьку дорогу, віру у відрядження нашої Церкви. А хор та камерний оркестр “Трембіти” (диригент Володимир Вівчарик) зачаровував слухачів виконанням духовних творів, богородичних і літургійних пісень. Червоною ниткою увесь концерт проходила тема боротьби наших воїнів за вільну Україну. З нагоди 80-ти річчя створення УПА чоловічою частиною хору була виконана в’язанка повстанських пісень, яку присвятили усім захисникам України, а особоливо голосно линули вітання для сина о. Михайла Николина, який саме цього дня, 20 листопада, відзначав свій День народження. Не за пишним столом, а в засніженому окопі зі зброєю в руках серед військових-побратимів на східних кордонах нашої держави.

Розпочав і завершив урочисту Академію Михайло Перун, який наголосив на трьох найголовніших рисах Патріарха які варто наслідувати кожному. Це людина незламної волі, безмежної віри в Бога та великої наукової праці. Наприкінці заходу він зробив цінний подарунок нашій парафії – унікальний збірник “Заповіту” Йосифа Сліпого в оригіналі та перекладі на вісім мов, якими розмовляють українці.

“Ми хочемо подякувати за цей промінчик любові, який капела “Трембіта” подарувала для нас. Дякуємо вам за те, що утішаєте нас своїм спіом. Бо своєю піснею ви скеровуєте нас на дорогу правди і життя”, – подякував о. Михайло митцям. Також парох міста подякував усім, хто підставив плече задля належної організації свята в парафії, а особливо депутату Львівської обласної ради Михайлу Гичці та Тетяні Терлецькій, а молодь парафії подякувала за чудовий вечір диригенту Володимиру Вівчарику та ведучій Марії Христинич, подарувавши кожному букети квітів.

Закінчилася Академія спільним виконанням Духовного Гімну України.

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

Фото — Микола БУХНІЙ

ФОТОРЕПОРТАЖ

Джерело