У Жовкві відзначили храмовий празник св. Йосафата

У неділю, 27 листопада 2022 р. Б., у храмі св. Йосафата відбулось архиєреське богослужіння з нагоди храмового празника св. свщмч. Йосафата. Архиєрейську Божественну Літургію очолив Преосвященний владика Петро.

СВІТЛИНИ

Після читання Євангелія Архиєрей виголосив проповідь: “Сьогодні ми нашим духовним поглядом, молитвою і актом віри звертаємося до Божого Престолу де, з одної сторони, хочемо віддати належну славу і почитання великому святому нашої Церкви свщмч. Йосафату, але також Богові подякувати за той дар віри, яким живемо, його плекаємо і хочемо його розвивати. Кожного дня, коли молимось Символ Віри, говоримо такі слова: “Вірую в єдину, святу, соборну і апостольську Церкву” – це визнання нашої віри, Церкву, яка має всіх об’єднювати, яка має бути неподільною, яка має єднати длюдей різних культур і обрядів.

На кожнім богослужінні ми молимося за єдність всіх християн, у Євангелії від Івана ми у 17 главі чуємо, як Ісус молиться про єдність, про те, щоби нас нічого не розділяло, коли йдеться про нашу віру. Це має бути особливим завданням, що у своєму серці стреміти до єдності. 

Св. Йосафат постраждав за вислів “Щоби всі були одно”, за цей вислів він офірував своє життя. Він з великою любов’ю ставився до тих, хто навіть був переповнений ненавистю. Той шлях, яким він пройшов і засвідчив своїм життям так, як Христос просив прощення для всіх ворогів. Він показав своїм прикладом, що продовжує всіх любити до смерті.

Сьогодні сила нашого народу є в єдності. Єдність – це є дар Божий і він потребує нашої віри. Яку природу має чеснота віри? Ми бачимо два моменти в Євангелії: про кровоточиву жінку, які вистарчило доторнутися одежі Ісуса і коли Яір просить про оздоровлення дочки, яка на цей час вже померла. Коли Ісус прийшов, інші сміялися, бо втратили надію, але Ісус робить чудо і воскрешає цю дівчину. Нам сьогодні потрібно вчитися довіряти Богові, адже Слово Господнє говорить, що Богові не можливо, те Богові можливо.

Св. Йосафат на своєму прикладі показав і заохочував інших до жертовної віри та молитви. Просімо сьогодні цього великого покровителя, який прославлений на престолі цілої Католицької Церкви, бо він є тим свідком нашої церкви перед цілим світом, перед цілою Католицькою Церквою, він є свідком єдності, за яку потім пішли багато інших мучеників, праведників, ісповідників.

Вірні пройшли через загрози і загорівся вогонь, який привів до воскресіння нашої Церкви, яка вийшла з катакомб, яка засвідкила перед цілим світом, що ми є живі, існуємо і свідчимо, що ми є в єдності з цілою Католицькою Церквою.” 

Прес-служба єпархії

 

 

 

 

 

 

 

Джерело