Хаби – універсальні платформи взаємодії: Київ співпрацюватиме з іншими містами на шляху розвитку громадських просторів

За ініціативи Департаменту суспільних комунікацій КМДА сьогодні відбувся круглий стіл «Громадські хаби – універсальні платформи взаємодії». Своїм досвідом функціонування громадських просторів поділилися колеги з Одеси, Маріуполя, Львова, Херсону, Кропивницького, Запоріжжя. Захід став логічним продовженням Форуму розвитку громадянського суспільства. 

«Основна мета круглого столу – поділитися досвідом діяльності VcentriHub, який працює у трьох районах міста Києва та дізнатися більше про регіональні відкриті громадські простори в інших містах та областях України. Ми націлені на розвиток інформаційної, експертної та комунікаційної співпраці українських хабів. Адже наш досвід показав, що громадські простори дають можливість краще реагувати на локальні ініціативи та швидко адаптовуються до потреб сьогодення», – зазначив директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк.

Він підкреслив, що в перші місяці війни VcentriHub використовували для забезпечення гуманітарних потреб мешканців столиці. Саме на їхній базі було запроваджено перше в місті комплексне консультування вимушених переселенців, яким скористалися близько півтори тисячі осіб. VcentriHub почали проводити більше заходів для дітей – як розважальних, так і психологічних консультацій. Також хаби стали основними центрами навчання населення із дій у критичних ситуаціях, де необхідні знання отримали уже понад 5000 осіб.

Аналогічно на потреби мешканців із початку повномасштабного вторгнення почали реагувати й інші громадські простори. До прикладу, «Львівський регуляторний хаб» та «СпівДія Хаб» на Одещині, окрім основної діяльності, почали опікуватися гуманітарним забезпеченням, сімейний хаб Кіровоградщини – вимушеними переселенцями, а центри «ЯМаріуполь» допомагають жителям Маріуполя інтегруватися в інші громади. 

«Ми всі різні, але в нас одна мета – бути суспільно корисними, задовольняти потреби інститутів громадянського суспільства і територіальних громад та реагувати ефективно на виклики часу!» – наголосив Роман Лелюк.

Нагадаємо, що у столиці функціонують три громадські простори Vcentri HUB, перший із яких був відкритий у 2020 році, а третій, попри повномасштабну війну – у серпні цього року, із залученням меценатських коштів. За цей час у хабах було проведено більше двох тисяч заходів, у яких взяли участь понад 70 тисяч осіб.

Джерело