​​В Ізюмі на Харківщині під час окупації врятували 300-річне Євангеліє. Співробітники місцевого краєзнавчого…

​​В Ізюмі на Харківщині під час окупації врятували 300-річне Євангеліє. Співробітники місцевого краєзнавчого музею під обстрілами ховали найцінніші експонати, щоб врятувати їх від російських окупантів.

Врятоване напрестольне Євангеліє в срібному з позолотою окладі було видане 1707 року. За словами співробітниці музею Діни Листопад, яка врятувала артефакт, за всю історію книгодрукування такі Євангелія видавали двічі. Особливу цінність має оклад, виконаний у стилі українського бароко.

«Про цю книгу знали багато людей. Якби ця інформація дійшла до орків, вони могли його шукати в музеї. Тому ми поставили у вітрину колового огляду книгу, яка трохи нагадувала Євангеліє. Я вважаю, що мародери та росіяни не помітили різниці», – розповіла музейниця Суспільному.

На початку окупації співробітники Ізюмського краєзнавчого музею заховали найцінніші експонати – дорогоцінні метали та предмети, які мають особливу цінність, як от 300-річне Євангеліє. Таким чином колекцію вдалося врятувати.

У березні Діна Листопад з родиною вибралася з окупації та переїхала в Кропивницький. Працює у тамтешньому краєзнавчому музеї.

Зараз Євангеліє зберігається в сховищі Ізюмського краєзнавчого музею під охороною українських військових.


Джерело