78% українців позитивно ставляться до відновлюваної енергетики – дослідження

Українці висловлюють прихильність до відновлюваної енергетики (ВДЕ): до ВДЕ загалом схвально ставляться 78% людей, а до малої розподіленої генерації – аж 84%. При тому що в обох випадках негативне ставлення висловлюють усього 2%. Такі результати соціологічного дослідження «Відновлювані джерела енергії вже тут: що думають українці про зелене майбутнє у власних домогосподарствах?».

Крім того, більшість респондентів погоджуються із позитивним впливом малої розподіленої генерації на себе, свою громаду і державу. Вони згодні, що встановлення станції на відновлюваних джерелах в домівці допоможе зробити власне енергопостачання надійнішим (92%) і знизити платіжки за електроенергію (89%), а розвиток малої генерації в країні може посилити енергонезалежність держави (86%) та громади (також 86%).

Однак, про встановлення власної станції на відновлюваних джерелах енергії більшість (57%) респондентів ще не думали або взагалі не хочуть. Хоча опитування проводилося до масованих обстрілів енергетичної інфраструктури та відключень електропостачання, тож наразі ці дані, імовірно, відрізняються. Однак вже тоді 42% опитаних думали, займалися чи навіть вже мали власну ВДЕ-електростанцію чи систему опалення на ВДЕ.

Серед тих, хто не хочуть встановлювати ВДЕ, найпопулярніша причина цьому – висока вартість технологій. Однак в разі компенсації вартості грошима або обладнанням, кількість охочих розглянути ідею встановити у своєму домі ВДЕ зростає до 69%. Втім, наразі держава не пропонує жодних механізмів підтримки, які були б доступні побутовим споживачам.

Показово також, що 54% опитаних відповіли, що вперше чують термін «відновлювані джерела енергії». Однак для окремих технологій – таких як сонячні панелі чи котли на альтернативному паливі – рівень знань значно кращий. Найліпша ситуація для сонячних панелей: про них бодай чули 95% опитаних. Трохи гірше з іншими технологіями: котлами на біомасі (88%), малими вітроустановками (80%) і тепловими насосами (67%). Загалом же серед опитаних 98% бодай чули про ВДЕ чи конкретні технології, тож опитування щодо ставлення до ВДЕ проводилося лише серед цих людей.

Дослідження провела агенція Info Sapiens на замовлення ГО Екодія у вересні 2022 року. Воно відбувалася у форматі телефонних інтерв’ю із мешканцями 9 областей України: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернігівської, Сумської, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Черкаської та Київської (за винятком міста Києва). У рамках дослідження опитали випадкову репрезентативну вибірку із 936 людей.

Джерело: Екодія 

Джерело