​​Олександр Гошилик прожив 27 років. Двічі ставав на захист України. А в проміжку між війнами займався наукою та писав вірші.

​​Олександр Гошилик прожив 27 років. Двічі ставав на захист України. А в проміжку між війнами займався наукою та писав вірші.

Він народився у Долині Івано-Франківської області. Навчався в місцевому ліцеї, а після перемоги на Всеукраїнській олімпіаді з фізики вступив до Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Згодом – на факультет фізики університету.

Брав участь у Революції гідності. Режим Януковича інкримінував йому статтю 109 Кримінального кодексу «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади». Номер цієї статті Гошилик узяв за за позивний, коли навесні 2014-го вступив у добровольчий батальйон «Донбас».

Разом із побратими брав участь у боях за Іловайськ, пішки вибирався з оточення. Тоді за п’ять днів, маючи дуже розмиті орієнтири, Олександр разом із сімома бійцями пройшли 85 кілометрів та дісталися до власних позицій. За мужність та відвагу в боях за Іловайськ Гошилик був нагороджений орденом «За мужність».

Після повернення з фронту Олександр продовжив навчання в університеті. Працював у ІТ-сфері, зокрема розробляв стартап Yowssa та співпрацював зі світовим лідером з розробки голосового штучного інтелекту компанією Verbit.

У 2016 році Олександр презентував поетичну збірку «Міст через вічність», яка складалася з віршів, написаних під час Революції гідності та перебування на фронті.

З початком повномасштабного вторгнення долучився до лав Сил оборони України. Командував взводом управління мінометної батареї. На передовій Олександр продовжив писати вірші та публікувати їх у соцмережах під псевдонімом «Клятий мольфар».

Олександр Гошилик загинув 7 жовтня 2022 року в бою на Бахмутському напрямку — одній із найтяжчих ділянок оборони фронту.

#FightForUkraine


Джерело