Маніпуляція: Більшість країн «стала на бік Путіна у відношенні України», – Newsweek

У статті на американському сайті Newsweek немає жодної згадки про те, що більшість країн стали на бік Росії у війні проти України. Автор матеріалу пише лише про те, що різні країни світу виходять зі свого порядку денного та власних інтересів у контексті реагування на війну, не завжди повністю поділяючи підхід США та ЄС. Багато країн, наприклад, виступають за «дипломатичне врегулювання» конфлікту, однак при цьому не обов’язково стають на бік Росії у цій війні.

На російських сайтах поширюють інформацію про те, що більшість країн світу нібито «стала на бік Путіна у відношенні України», посилаючись  на статтю з сайту Newsweek.

«Багато країн засудили дії Заходу та підтримали позицію президента РФ Володимира Путіна щодо ситуації в Україні», – пишуть російські ЗМІ.

Скриншот – ura.news

Насправді в матеріалі на сайті Newsweek немає згадування про те, що «більшість країн стала на бік Путіна у відношенні України». Це твердження є нічим іншим, як вигадкою пропагандистів на російських сайтах. Деніел ДеПетріс у Newsweek пише про те, що «у різних країн різні інтереси, і вони прагнуть їх захищати», не завжди повністю поділяючи підхід США та ЄС.

Більше того, стаття автора Деніела ДеПетріса, присвячена різним поглядам країн світу на війну Росії в Україні, вийшла у розділі «Окрема думка», а це означає, що цю точку зору  автора також не обов’язково розділяє Newsweek. Автор наголошує, що кожна окрема країна світу керується своїми геополітичними інтересами і не завжди повністю поділяє «підхід Заходу». Однак у статті не сказано про те, що «більшість країн почала підтримувати Путіна»: «Війна продемонструвала, наскільки корисливою може бути геополітика. Місце сидіння часто визначає вашу точку зору. Дії Росії в Україні були не інакше як жорстокими, але факт залишається фактом: у різних країн різні інтереси, які потрібно захищати, та різні цілі, якими слід керуватися. Це правда, що дедалі більше країн за межами Заходу потерпають від економічних втрат, пов’язаних з бойовими діями, але також правда й те, що більшість світу не хоче спалювати зв’язки з Москвою, обмежувати свої можливості, вибираючи сторону, або передоручати свою політику щодо Росії Вашингтону».

Автор статті описує різні підходи окремих країн до реагування на воєнні дії. Так, наприклад, США і ЄС «бачать цю війну як екзистенційну боротьбу між демократичними країнами та агресивною авторитарною Росією. При цьому Захід запровадив найбільш жорсткий в історії режим санкцій проти великої економіки». З іншого боку, в країнах Африки війна Росії проти України викликає насамперед занепокоєння продовольчою безпекою, оскільки «понад 40% постачання пшениці на континент йде з України та Росії». Водночас прагнення притягти Путіна до відповідальності за розв’язану війну в Україні на африканському континенті набагато нижче з огляду на його геополітичні особливості.

Крім того, деякі країни Латинської Америки та Південно-Східної Азії вважають за мету дипломатичне вирішення конфлікту, а не озброєння однієї сторони проти іншої, сподіваючись на воєнну перемогу. Однак це також не означає, що ці держави перейшли на бік Росії у конфлікті, як про це пишуть російські медіа, – у статті про це взагалі не йдеться. Таким чином, російські сайти черговий раз посилаються на джерело в іноземних медіа, при цьому повністю маніпулюючи змістом написаного.

StopFake продовжує спростовувати фейки про війну Росії проти України у матеріалах «Фейк: В Німеччині «розкрили», як США готували Київ до конфлікту з РФ», «Маніпуляція: Чоловіку в Одесі дали 15 років колонії за вивішування прапора Росії», «Маніпуляція: Україна готувала операцію з захоплення Криму до 2023 року».

Джерело