Українців попередили про приховану загрозу дизельних генераторів під час блекаутів

Що більше дизельних генераторів працюватиме у блекаут – то гіршим буде якість атмосферного повітря

Масове використання електрогенераторів в Україні, через систематичні російські атаки на енергосистему та блекаути, сприяє забрудненню повітря та може негативно вплинути на стан здоровʼя людей.

Адже під час роботи дизельного двигуна виділяються токсичні продукти згоряння – вихлопні гази, що містять зокрема чадний і вуглекислий гази, оксиди азоту, вуглеводні та альдегіди, повідомляє SaveDnipro.

Автори наголосили, що вихлопні гази дуже шкідливі, але їхні компоненти мають різний вплив на організм людини. Наприклад, чадний газ сполучається з еритроцитами замість кисню, що призводить до кисневого голодування та навіть смерті. Оксиди азоту викликають сильний кашель, блювоту та головний біль, а при взаємодії з вологою поверхнею слизової перетворюються на кислоти та призводять до набряків легень. 

“Що більше дизельних генераторів працюватиме у блекаут – то гіршим буде якість атмосферного повітря. Саме вихлопні гази роблять основний внесок у забруднення, проте воно є нерівномірним та залежить від місця розміщення установок”, – наголосили в матеріалі.

Автори підкреслили, що у містах вплив вихлопних газів на людину вищий, оскільки є високий рівень фонового техногенного забруднення. Окрім того, через архітектуру вулиць повітря не може вільно циркулювати, що особливо характерно для тісних та заплутаних кварталів у старих частинах міст. Українцям радять у періоди відключення світла оминати такі райони та відстежувати якість повітря.

Також екоактивісти радять дотримуватися правил для безпечного використання генераторів:

  • встановлювати генератор так, аби відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) дозволяла уникнути загоряння внаслідок нагрівання установки;
  • використовувати та заправляти генератор винятково на відкритому повітрі, щоб уникнути отруєння чадним газом та пожежі;
  • розміщувати їх якомога далі від вікон та людних вулиць, щоб не наражати себе та інших на небезпеку.
  • Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивісти закликали українців, які розбирають зруйновані будинки використовувати спеціальний одяг, маску та окулярах, щоб захистити себе від азбесту.

    Джерело: ЕкоПолітика

    Джерело