Теплові насоси стануть основною технологією у «зеленому» опаленні – прогнози Міжнародного енергетичного агентства

Сьогодні у світі 10% загальних потреб енергії в опаленні покрито завдяки встановленню теплових насосів у будівлях, а до 2030 їх кількість збільшиться у 2-2,5 рази. Такі прогнози нового звіту Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) «Майбутнє теплових насосів».

Теплові насоси – це технології, які генерують тепло без спалювання викопного чи інших видів палива. Натомість вони використовують певне середовище: наприклад, воду, ґрунт чи повітря – тобто відновлювані джерела енергії, доступні у будь-якому куточку світу.

Всередині насоса міститься спеціальна речовина (холодоагент), яка пропускається через середовище і «збирає» його тепло. Далі холодоагент стискається у компресорі всередині насоса, його температура зростає і отримане тепло передається в систему опалення. При цьому початкова температура може бути зовсім невисока: до прикладу, у Данії застосовуються насоси, завдяки яким морська вода із температурою 4°C дає 85°C тепла в систему опалення.

Майже половина глобального використання енергії припадає на опалення у будівлях, де переважає природний газ. Тож активне впровадження теплових насосів стане вагомим кроком на шляху відмови від газу. Це сприятиме енергетичній безпеці, адже допоможе позбутися залежності від імпорту енергоносіїв та нестабільних цін, та протидії зміні клімату, яку посилює саме спалювання викопного палива.

Лідерка зі встановлення теплових насосів – Північна Америка, в той час як Китай має найбільший ринок виробництва. Однак, вже у найближчому майбутньому прогнозується, що у країнах Європейського Союзу теплові насоси будуть мати вирішальне значення у процесі зменшення залежності від імпортованого природного газу, що є одним із пріоритетів для європейської енергетики. Експерти МЕА зазначають, що до 2030 року теплові насоси можуть скоротити потребу Європейського Союзу в газі на 15% газового імпорту ЄС з росії у 2021 році.

Економічна вигода

Додаткові глобальні інвестиції в теплові насоси, за прогнозами, становитимуть $160 млрд щорічно до 2030 року. Однак, якщо ціни на паливо залишаться на тому ж рівні, ці вкладення будуть вигіднішими, ніж імпорт викопного палива.

Для споживачів використання теплових насосів також обходиться дешевше, ніж котлів на викопному паливі. Вони виходять економнішими, навіть попри дороге встановлення, завдяки вищій ефективності та незалежності від постійних стрибків цін на викопне паливо. За даними експертів МЕА, за нинішніх цін на комунальні послуги річна економія рахунків для домогосподарств, які переходять на теплові насоси, може становити від $300 в США до $900 для споживачів в Європі.

Ба більше, перехід до теплових насосів створить багато нових робочих місць, адже до 2030 року виробництво та встановлення теплових помп потребуватиме понад 1,3 млн працівників.

Проблеми та рішення

Незважаючи на достатньо оптимістичний тренд розвитку теплових насосів у найближчому майбутньому, існує низка перешкод, які стримують використання нових технологій. Наразі встановити їх доволі дорого, а кваліфікованих робітників, які здатні це зробити недостатньо.

На думку експертів МЕА, подальша політична підтримка та технічні інновації допоможуть усунути ці проблеми. Наприклад, аби зробити теплові насоси доступнішими, у понад 30 країнах уже компенсують домогосподарствам частину витрат на їх встановлення. Важливо також впроваджувати спеціальні програми навчання для сантехніків та інженерів-електриків, аби виховувати більше фахівців, здатних масово впроваджувати ці технології.

Джерело: Екодія

Джерело