Сім принципів механізму захисту екоактивістів: детальний огляд

23 листопада відбулась онлайн-зустріч всіх зацікавлених сторін із новообраним спеціальним доповідачем Оргуської конвенції з питань захисту екозахисників, де він представив свій мандат та розказав про свою майбутню діяльність. Отож, розглянемо основні аспекти бачення мандата Мішелем Форстом.

Пан Мішель Форст зазначив, що коли у жовтні 2021 року Нарада Сторін Оргуської конвенції вирішила створити Механізм швидкого реагування, тим самим визнаючи серйозність ризиків, з якими стикаються екозахисники, визнала нагальність ефективнішого захисту їх від різноманітних загроз. Він глибоко переконаний, що Механізм швидкого реагування, створений відповідно до Оргуської конвенції, відіграє ключову роль.

Його зусилля щодо розробки цього механізму спиратимуться на сім принципів захисту правозахисників, а саме:

  1. Пріоритет захисту прав екозахисників;
  2. Визнання того, що захисники довкілля різноманітні; вони походять з різних середовищ, культур і систем вірувань. З самого початку вони можуть не ідентифікувати себе як захисники довкілля;
  3. Визнання важливості ґендеру у захисті захисників і застосування міжсекторального підходу до оцінки ризиків і розробки ініціатив щодо захисту;
  4. Зосередження на «цілісній» безпеці захисників, зокрема на їхній фізичній безпеці, цифровій безпеці та психосоціальному благополуччі;
  5. Визнання того, що захисники взаємопов’язані. Ініціативи захисту не повинні зосереджуватися лише на правах і безпеці окремих захисників, а також повинні охоплювати групи, організації, спільноти та членів сімей, які поділяють їхні ризики;
  6. Залучення захисників до розробки, вибору, реалізації та оцінки стратегії і тактики їхнього захисту. Участь захисників довкілля є ключовим фактором їх безпеки;
  7. А також забезпечення того, щоб заходи захисту були гнучкими, адаптованими та пристосованими до конкретних потреб і обставин захисників.

По-перше, пан Форст заявив, що має намір забезпечити, щоб голоси захисників довкілля сприяли формуванню та керуванню цим мандатом. Якщо він знайде кошти, організує низку регіональних консультацій із захисниками природи, то у подальшому включить результати цих консультацій у свою роботу, щоб продовжувати вдосконалювати основні пріоритети, обсяг і методи роботи мандату. По-друге, має намір виконувати свій мандат в найбільш повний, спрямований на перспективу та ефективний спосіб, щоб зробити його максимально всеосяжним і корисним для найбільшої кількості захисників довкілля.

Першим заходом, який Мішель Форст проведе, є серія регіональних консультацій із екозахисниками в регіоні Оргус, щоб переконатися, що їхні голоси сприяють формуванню цього мандату. Ефективний механізм захисту не можна розробити без змістовних консультацій з тими, кого він прагне захистити. Для цього він запросить захисників природи на серію консультацій – у Центральний Азії, у Східній та Південно-Східній Європі та на Кавказі, а також у Європейському Союзі та Західній Європі, щоб послухати їхні свідчення, почути історії про їхню ситуацію та зрозуміти їхні очікування щодо мандату. Мета полягатиме у визначенні ключових тенденцій, загроз, потреб у захисті та передових практик, а також у визначенні наявності та ефективності законів, політики та програм для захисту та забезпечення їхньої роботи. Результати цих консультацій будуть використані як базові для його роботи та будуть представлені Сторонам у звіті. Ще одним пріоритетом у встановленні цього нового мандату є інформування якомога більшої аудиторії про її існування та функціонування, щоб заохотити будь-яку особу, яка потребує захисту або може знати когось, хто потребує захисту, просити про це.

Правозахисні та екологічні організації повинні спробувати створити коаліції або спільноти захисників довкілля. Це буде одним із пріоритетів мандату. Передбачатиме проведення постійного підвищення обізнаності щодо Оргуської конвенції, зобов’язань Сторін згідно зі статтею 3 (8) та ролі Механізму швидкого реагування у забезпеченні захисту екозахисників , що є основною місією мандата. Наголосив, що потрібні міцніші зв’язки для того, щоб заповнити прогалину між захисниками довкілля та механізмами захисту прав людини, а також об’єднати зусилля та обмінюватися інформацією, досвідом і практиками, зокрема щодо стратегій захисту, які є важливими для екозахисників.

Як зауважив, спеціальний доповідач ООН з питань захисників прав людини, що ті, хто не називають себе захисниками, ще більш вразливі до погроз, оскільки часто не знають про свої права, або про механізми, які існують для їх захисту. Ось чому сприяння широкому визначенню захисників довкілля та проведення заходів з підвищення обізнаності та нарощування потенціалу, щоб охопити навіть тих, хто сам себе не вважає екозахисниками, буде важливим компонентом його роботи. Враховуючи зростаючу мобілізацію молоді в питаннях довкілля в Європі та в Оргуському регіоні в цілому, особливу увагу буде приділено інформуванню та підтримці захисту молодих активістів через роботу мандата. Ще одним важливим компонентом цього мандату, який пан Форст має намір використовувати, є його екстериторіальна сфера дії, яка дає потенціал для захисту не лише захисників довкілля Оргуського регіону, але й захисників з Африки, Азії, Тихоокеанського регіону, Америки та країн ЄЕК ООН, які не є сторонами Конвенції. Дійсно, окрім забезпечення того, щоб мандат охоплював усі країни Оргуської конвенції, де потрібна реакція, Механізм швидкого реагування також розглядатиме скарги щодо ймовірного покарання, переслідування та утисків екозахисників за межами Оргуського регіону, у випадках, коли загрози та ризики, з якими вони стикаються, пов’язані з діяльністю міжнародних компаній, що є Стороною Оргуської конвенції. Це означає, наприклад, що спеціальний доповідач може діяти після отримання скарги від особи, якій загрожує діяльність транснаціональної компанії в Латинській Америці, Африці чи Азії, якщо ця компанія має свою штаб-квартиру в державі, яка є учасницею Оргуської конвенції.

Основною метою мандата спеціального доповідача є забезпечення швидкого захисту екозахисників, які знаходяться під загрозою, і пан Форст буде використовувати всі засоби в його розпорядженні для цього: це включатиме доступний процес подання скарг; вжиття заходів захисту в тому числі переїзд при необхідності; використання дипломатичних каналів та забезпечення ретельного контролю за вжитими діями; підвищення обізнаності громадськості через публічні заяви та прес-релізи; забезпечення посиленої співпраці з іншими регіональними та міжнародними механізмами захисту; присутність у судах у якості спостерігача у справах захисників природи; орієнтація екозахисників на важливі ресурси захисту, що виходять за межі мандату.

Ось, скарги є основним інструментом, який мають у розпорядженні захисники довкілля, щоб вимагати захисту, тому спеціальний доповідач приділятиме особливу увагу розвитку процесу подання скарги, щоб зробити його максимально доступним, наскільки це можливо. Це означає, наприклад, що критерії прийнятності будуть гнучкими, а форма буде короткою.

Наголосив на трьох важливих моментах, які безпосередньо є багатообіцяючим шляхом у перетворенні скарг на потужний інструмент захисту.

  • По-перше, звинувачення, викладені у скарзі, можуть стосуватися як державних, так і приватних осіб і можуть виникати не лише внаслідок їхніх дій, але й внаслідок бездіяльності.
  • Другий момент полягає в тому, що скарги можуть бути подані «будь-яким представником громадськості від свого імені або від імені іншого представника громадськості».
  • І третій момент полягає в тому, що для подання скарги від скаржників не вимагається вичерпати національні засоби правового захисту.
  • Під час попередніх консультацій було звернуто увагу на те, що брак інформації про обробку скарг був однією з головних проблем, яка збентежує захисників. Щоб уникнути цієї пастки та заохотити захисників довкілля звертатися за підтримкою до мандату, запровадили систему офіційного підтвердження отримання скарги, а також своєчасне та постійне подальше спілкування зі скаржниками. Скарги будуть розслідуватися різними способами: присутність ООН на місцях стане фактом для підтвердження звинувачень; інші засоби включатимуть повідомлення ЗМІ, документацію та звіти громадянського суспільства та інших правозахисних органів або механізмів захисту; та будь-які інші засоби, які вважаються необхідними в кожному конкретному випадку.

    Під час розгляду скарги мандат спеціального доповідача матиме змогу вживати два види заходів захисту для відповідної Сторони:

  • негайні заходи захисту, які базуються на запобіжному підході та дозволяють спеціальному доповідачу діяти в терміновому порядку до завершення розгляду скарги.
  • поточні заходи захисту, які застосовуються після завершення розслідування скарги. Заходи захисту можуть бути адресовані «будь-якому органу виконавчої гілки влади» або «будь-якому іншому державному органу» Сторони.
  • Скарги зі звинуваченнями та термінові звернення будуть адресовані або зацікавленим урядам, або компаніям із запрошенням подати коментарі та зауваження. Листи-звинувачення та відповіді будуть оприлюднені на веб-сайті спеціального доповідача через 60 днів. Термінові звернення та листи із звинуваченнями є одним із найефективніших інструментів захисту, які є в розпорядженні для виконання мандата.

    Обсяг повноважень не обмежуватиметься наданням швидкого реагування на захисників довкілля, які перебувають під загрозою, але також буде спрямовано на довгостроковий захист. На додаток до різноманітних заходів захисту, які буде використовувати спеціальний доповідач, його робота також буде зосереджена на забезпеченні безпечного та сприятливого середовища для їхньої роботи. Це включатиме популяризацію позитивних наративів про екозахисників; посилення їх правового визнання та захисту; захист громадянського простору та основних свобод; сприяння відповідальності за репресії проти захисників довкілля. Дискурси, які пов’язують участь громадськості та громадянську непокору з серйозними та незаконними діями, такими як тероризм, становлять загрозу не лише безпеці захисників довкілля, але й демократичним цінностям. На жаль, такі наративи зростають, і іноді їх поширюють громадські діячі, нещодавно у Франції, коли міністр назвав мобілізацію активістів, які протестували проти розвитку великих водних басейнів, «екотероризмом». Частина роботи в рамках мандату щодо кращого захисту екозахисників полягатиме у сприянні розвитку, зміцненню та поширенню наративу з метою підвищення обізнаності широкої громадськості про те, як мобілізація захисників довкілля проти проектів, які завдають шкоди довкіллю та здоров’ю людини, позитивно впливає на права людини для всіх. Спеціальний доповідач прагне працювати з різними зацікавленими сторонами, щоб розробити цей позитивний наратив із чіткими та сильними формулюваннями, зосереджуючись особливо на протидії ідеї, що захисники довкілля є противниками людського розвитку, і поширювати його за межами спільнот, що займаються захистом довкілля.

    Якщо говорити про юридичну сферу, то робота мандату щодо забезпечення безпечного та сприятливого середовища для захисників довкілля складатиметься з таких ключових компонентів:

    Перший компонент полягатиме в підтримці розробки та введення в дію конкретних національних законів та політики щодо захисту захисників довкілля та правозахисників у цілому. Пан Мішель Форст має намір працювати над оцінкою та підвищенням ефективності нещодавно прийнятих існуючих законів, механізмів, а також надавати експертні технічні та консультативні послуги державам, які розглядають прийняття такого законодавства, зосереджуючись на конкретній ситуації захисників.

    Захист громадянського простору та основних свобод є другим ключовим компонентом роботи мандату щодо забезпечення безпечного та сприятливого середовища для екозахисників. Нещодавня доповідь Комісара Ради Європи з прав людини показала, що в багатьох державах-членах Ради Європи, більшість з яких є Сторонами Оргуської конвенції, протестні рухи, пов’язані із захистом довкілля, піддаються «постійній і непропорційній криміналізації». Наприклад, нещодавно в Італії кілька кліматичних активістів отримали «fogli di via», захід, який забороняє їм перебувати в місті Турин за участь у мирному протесті в місті. Додатково до цих обмежень фундаментальних свобод у всьому регіоні захисники також змушені діяти у дедалі жорсткіших умовах із низкою законів, які використовуються для обмеження діяльності організацій громадянського суспільства. До них належать, наприклад, закони про боротьбу з тероризмом або законодавство, які накладають непропорційні обмеження на реєстрацію НУО або їх фінансування. Крім прямого впливу на захисників довкілля, обмежувальні законодавчі рамки та обмеження основних свобод викликають страх бути заарештованими чи переслідуваними за використання цих прав, що має довготривалий стримуючий вплив на участь громадськості. Робота в рамках мандату включатиме підтримку захисту громадянського простору та основних свобод у співпраці з іншими національними, регіональними та міжнародними органами (наприклад, національними правозахисними установами, спеціальним доповідачем з питань свободи мирних зібрань та об’єднань тощо).

    Наступний ключовий компонент роботи мандата щодо забезпечення безпеки і сприятливого середовища для захисників буде зосереджено на протидії зростаючому використанні стратегічних судових процесів проти участі громадськості.

    Останнім компонентом роботи мандата щодо забезпечення безпечного та сприятливого середовища буде сприяння швидкому та незалежному розслідуванню репресій проти захисників довкілля. Згадав, що у 2013 році Рада ООН з прав людини прийняла резолюцію 24/24 про створення спеціального механізму для розгляду звинувачень у репресіях проти окремих осіб і груп. Тому, будь-які подібні заяви про репресії будуть негайно передані помічнику Генерального секретаря ООН з прав людини в Нью-Йорку.

    Пан Мішель Форст, наголосив, що зіткнувшись із зростанням насильства щодо захисників довкілля, переконаний, що цей новий мандат має життєво важливу місію, яку потрібно виконати. Він сподівається, що в найближчі місяці зможе продемонструвати корисність цього важливого нового механізму для захисту тих, чиє життя знаходиться під загрозою, оскільки стоять на варті захисту нашого довкілля, і забезпечить, щоб вони могли без страху користуватися правами, наданими їм Конвенцією.

    Адже, громадськість покладає великі сподівання на роботу пана Мішеля Форста, оскільки заснування процедури швидкого реагування є унікальним та багатообіцяючим кроком. Початок роботи спеціального доповідача знаменує собою важливий крок у просуванні практичних заходів для підтримки загального права на чисте, здорове та стале довкілля.

    Джерело: ЕПЛ

    Джерело