Владика Михаїл взяв участь у XVI Всеукраїнській конференції військових капеланів

З 13 до 15 грудня проходила ХVІ Всеукраїнська конференція військових капеланів УГКЦ під гаслом “З Богом учинимо ми подвиг” (Пс. 60, 14). Триденну зустріч військових душпастирів щороку організовує Департамент військового капеланства Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви. Цьогоріч Конференція відбулася у Закарпатській області.

Близько сотні священнослужителів, які духовно опікуються українськими військовослужбовцями, з’їхалися, щоб спільно обговорити сучасні виклики та перспективи капеланського служіння, поділитися набутим досвідом, окреслити план діяльності на наступний рік, а також з метою обговорення практичних кроків з формування Служби військового капеланства в українському війську та забезпечення професійного становлення наших капеланів.

13 грудня, у вівторок, розпочалася зустріч церемонією офіційного відкриття заходу, під час якої з привітальним словом до учасників звернулися керівник Департаменту військового капеланства владика Михаїл (Колтун), начальник Служби військового капеланства Збройних сил України полковник Олексій Терещук та начальник Служби військового капеланства Національної гвардії України полковник Олександр Іздебський.

Заступник керівника Департаменту військового капеланства о. Андрій Зелінський, ТІ, представив учасникам зустрічі діяльність Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ у 2022 році. У свою чергу начальники Служб військового капеланства ЗСУ та НГУ розповіли про актуальний стан задоволення духовно-релігійних потреб особового складу та функціонування Служб військового капеланства у своїх силових структурах, про досвід, виклики і перспективи капеланської служби. Окрім того, полковник Олександр Іздебський відзначив капеланів подяками за особистий внесок у підтриманні в особового складу Національної гвардії України та членів їх сімей високого морального духу під час виконання бойових завдань з ризиком для життя в умовах відсічі збройної агресії.

Після офіційної частини зустрічі відбулася архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Михаїл у співслужінні військових капеланів.

У середу, 14 грудня, учасники заходу мали день духовної віднови, яку провів о. Лука Михайлович, ієромонах Студійського уставу. А третього дня Конференції о. Андрій Зелінський, ТІ, розповів про основи інформаційної стійкості. Завершилася зустріч військових душпастирів підведенням підсумків та спільною молитвою за перемогу і мир в Україні.

Джерело

Джерело