Треба спробувати – п’єса до святого Миколая у монастирі отців-василіян у Луцьку

 Щороку в переддень свята, усі з нетерпінням чекають приходу святого Миколая. А особливо у цьому році, коли так багато смутку і журби довкола і так хочеться бодай на день відволіктися від новин з фронту і зануритись у святкову атмосферу. То ж у неділю, 18 грудня, до дітвори з парафії св. Василія Великого, щшо у Луцьку, радо завітав святий Миколай. Після завершення другої Служби Божої усі присутні мали можливість переглянути виставу «Треба спробувати», яку підготували учні недільної школи та актори християнського аматорського театру «Алетея». Персонажами п’єси були школярі зі сходу та заходу України, підступний антипко та святий Миколай. Глядачі захоплено спостерігали як дівчинка Віра, яка була змушена через війну залишити свою рідну домівку і переїхати у західну частину України, починає розмовляти українською. Як її нові однокласниками збирають кошти на генератор для ЗСУ. А коли вчителька пропонує дітям стати помічниками святого Миколая радо пристає на пропозицію і пропонує надіслати листи та подарунки саме до її міста. Діти на сході, отримавши подарунки від помічників святого Миколая, теж починають говорити українською. І антипко, не досягнувши своєї мети, під натиском доброти, що замість гніву, якого він очікував, наповнює серця усіх героїв вистави, змушений тікати. Дійство закінчується приходом святого Миколая.

То ж усі охочі мали можливість розказати віршика чи заспівати пісенька святому, та отримати солодкий подарунок. Навіть коли згасло світло діти продовжували тішити святого Миколая віршами, а дорослі підсвічували телефонами та ліхтариками.
Щиро дякуємо Отцям Василіянам та ігумену о. Анастасію Панькевичу, ЧСВВ за організацію свята та смаколики, акторам – за докладені зусилля та чудову гру, глядачам – за тишу, а всім, хто підготував вірші для святого Миколая – за натхненне їх виконання.

За матеріалами Офіційної сторінки Монастиря отців-василіян у Луцьку. Більше фото тут.

Джерело