Історичне рішення для збереження біорізноманіття та досягнення Україною важливих довкіллєвих домовленостей

У Монреалі завершилася п’ятнадцята Конференція ООН з біорізноманіття та одночасно 10-а нарада Сторін Картахенського протоколу про біобезпеку та 4-а нарада Нагойського протоколу про доступ до генетичних ресурсів та справедливий розподіл від їх використання.

Українська делегація на чолі з Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України взяла активну участь у роботі конференції.

Під час засідань і зустрічей делегація України неодноразово наголошувала на втратах біорізноманіття, які наша держава несе внаслідок військової агресії з боку рф, та виступала із закликами щодо надання міжнародної допомоги для подолання цих наслідків.

Про це Міністр Руслан Стрілець також акцентував на двосторонніх зустрічах з міністрами та представниками делегацій інших країн. Зокрема, завдяки цьому вдалось домовитись із США про координацію імплементації законодавства України у сфері екосистемних послуг. Фінляндія запропонувала Україні підтримку у сфері відбудови закладів освіти та створення екологічного житла для громад, які постраждали від війни. З Туреччиною домовилися про започаткування ініціативи зі збереження та захисту Чорного моря.

Також у ході Конференції між Україною та Канадою був підписаний Меморандум про взаєморозуміння у сфері охорони навколишнього природного середовища.

У результаті конференції СОР15 країни-учасниці підписали глобальну угоду та домовилися до 2030 року:

  • Відновити 30% наземних та морських екосистем;
  • Зобов’язалися захищати щонайменше 30% суші, прибережних територій та океанів планети. Зараз під захистом знаходяться 17% суші та 8% морських територій;
  • Вдвічі зменшити обсяги харчових відходів у світі;
  • Мобілізувати не менше 200 млрд доларів США на рік із державних та приватних джерел для фінансування діяльності із захисту біорізноманіття;
  • Зменшити ризики від пестицидів щонайменше на 50% до 2030 року;
  • Зменшити ризики забруднення та негативний вплив забруднення з усіх джерел до 2030 року до рівнів, які не завдадуть шкоди біорізноманіттю та екосистемам.
  • Конференція дала світовій спільноті додаткові можливості для активізації зусиль на всіх рівнях, щоб збудувати краще майбутнє в гармонії з природою та продовжити досягнення цілей зі збереження біорізноманіття.

    Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

    Джерело