За колабораційну діяльність судитимуть так званого «заступника голови військово-цивільної адміністрації Каховського району»

Прокурори Херсонської обласної прокуратури та Каховської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього керівника одного з відділів Новокаховської міської ради за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну підозрюваний підтримав окупаційний режим країни-агресора та почав співпрацювати з ворогом.

У червні 2022 року він добровільно погодився на пропозицію представників окупаційної влади та зайняв посаду так званого «заступника голови військово-цивільної адміністрації Каховського району».

До його обов’язків входило загальне керівництво закладами освіти культури, охорони здоров’я, організація діяльності суб’єктів господарювання та інше.

Він закликав колишніх колег підпорядкуватися окупаційній владі, призначав однодумців на керівні посади в незаконно створені заклади та організував платну видачу перепусток, за якими можна було перетнути річку Дніпро через Каховську ГЕС.

Окрім того, для створення позитивного іміджу окупаційної влади підозрюваний надав інтерв’ю російському ЗМІ, де заявив про нібито завершення у місті Нова Каховка будівництва центру з інтеграційних процесів з РФ.

Наразі обвинуваченого оголошено у розшук.

Досудове розслідування здійснювалось УСБ України в Херсонській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Джерело