Вишкіл волонтерів та лідерів у Бучацькій єпархії УГКЦ

У єпархіальному управлінні Бучацької єпархії, з благословення Владики Димитрія (Григорака), 28 грудня 2022 р. Б., розпочалася навчальна програма для волонтерів «Соціально-освітня волонтерська Академія СОВА», яку ініціював Карітас Бучацької єпархії УГКЦ , зокрема відділ соціального служіння під керівництвом п. Анни Стасюк. 

40 парафіяльних волонтерів із 12 парафій, залучених до проєкту «Розвиток парафіяльного соціального служіння на парафії» Карітасу Бучацької Єпархії УГКЦ, та волонтери з тих парафій, які вже брали участь в даному проекті, а також ті, які цікавляться та живуть волонтерським служінням, зібралися, щоб повчитися волонтерського досвіду та життєвих знань. 

Владика Дмитро поблагословив присутніх та, звертаючись до учасників зустрічі, побажав успішного навчання і чуйного серця до служіння ближнім, згідно Христового Євангелія.

Перший модуль вишколу волонтерів розпочав о. Роман Демуш, заступник голови Патріяршої комісії у справах молоді УГКЦ. 

Отець Роман розкрив тему «Християнського волонтерства як лідерства», радо ділився своїм досвідом та думками щодо служіння ближнім у теперішній час війни.

Зокрема священник сказав: «Ми маємо навчитися правильно робити правильні речі, знати як інвестувати себе. Богородиця перша проявила лідерство, бо сказала: «Ось я, слугиня Господня» і швидко пішла до тітки Єлизавети, щоб послужити, тобто пішла волонтерити. Є багато біблійних образів, де виразно видно, як лідерство, так і волонтерство. Ми є запрошені наповнювати християнське волонтерство саме християнськими чеснотами».

Отець розглянув, що таке лідерство авторитарне, і що таке лідерство, як служіння: «Лідер без чеснот є вождь. А Христос чітко і ясно показав, що значить бути добрим пастирем і як служити найменшим. Даруймо себе, не чекаймо подяки. Безкорисливе служіння має коштувати нашого часу, наших людських ресурсів. Якщо любов не коштує, то це не цікаво», – заохочував духівник. 

Також учасники мали чудову нагоду попрацювати самостійно у групах, визначати чесноти лідера та волонтера, а відтак ділитися напрацюваннями.

У другій половині дня Христина Яковин, керівниця відділу комунікацій «Карітас Коломия», провела навчальну зустріч на тему: «Народження лідера думок» та ознайомила присутніх волонтерів зі своєю презентацією: «Лідер думок – це людина, чия думка впливає на думку інших».

Пані Христина зосередила увагу присутніх на питанні комунікації та її впливу на життя та служіння волонтера, лідера та й загалом на життя суспільства.

Вкінці п. Анна Стасюк подякувала всім, хто спричинився та взяв участь у першому модулі школи волонтерів СОВА. 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

Джерело