Свято Собору Пресвятої Богородиці в м. Ковель на парафії Блаженного Василя Величковського

Прийдіть, прославмо Матір Спасителя,* що й після Різдва залишилась Дівою!*

Радуйся, духовний городе Царя і Бога,* в якому Христос, живши, довершив спасіння.*

З Гавриїлом оспівуймо, з пастирями прославляймо, кажучи:*

Богородице, моли того, що від тебе прийняв тіло,* щоб ми спаслися.

(Стихира з Утрені)

8 січня 2023 року знагоди цього свята у м. Ковелі в храмі Блаженного Василя Величковського відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний владика Кир Йосафат у співслужінні отця Івана Дутки адміністратора парафії, єромонаха Михайла Гасяка (ЗНІ) та єродиякона Тадея (ЧСВВ).

У своїй проповіді архиєрей роздумував над постаттю Святого Йосифа, який своє покликання та життєву місію сумлінно здійснював. Святий Обручник – це людина віри, котрий вміє слухати Боже слово над ним роздумувати та втілювати у своє життя. Святий Йосиф є взірцем сім’ї, бо добре розуміє що таке сім’я, що це є покликання яке потрібно здійснювати.


На завершення святкової Божественної Літургії усім вірним парафії було уділено архиєрейське благословення. Владика Йосафат подякував за спільну молитву і побажав усім присутнім веселих та благословенних Різдвяних свят.

Опісля Святої Літургії архиєрей освятив парафіяльне помешкання.

Довідково

8 січня Східна Церква традиційно, після великого празника святкує пам’ять тих осіб, які виконували головну роль в подіях празника. У Христовому Різдві на першому місці коло Христа бачимо Пре­святу Богородицю. Тож уже в перших віках вірні разом збиралися наступного дня після Христового Різдва, щоб подякувати Пречистій Діві Марії за те, що дала нам Спасителя та віддати Їй почесть, як Божій Матері. Від того зібрання вірних і сам празник називають зібранням, Собором.

Церква, маючи на увазі гідність богоматеринства, при­значила другий день Христового Різдва на окреме пошанування гідности Пресвятої Богородиці.

Також цього дня Свята Церква згадує святого Йосифа, який був чоловіком Пречистої Діви та опікуном Ісуса Христа; на нього сплила отцівська влада над Бого-Чоловіком. Бо як Чоловік Христос Спаситель нічим не хотів відрізнятися від інших людей, нічим, окрім святості. Він корився владі Матері та опікуна, якого за прийнятим звичаєм, називав батьком. А якщо Господь Бог прикрасив і збагатив усякими чеснотами ту, яка мала бути і була Матір’ю Його Сина, то, звісно, й опікуна для Нього вибрав мужа найгіднішого і подав йому доброту й усяку чесноту, що відповідала тій великій гідності.

Святий Йосиф походив з роду Давида. Йосиф є сином Давида не лишень з походження по плоті, але також з наслідування віри і чеснот. Був він чоловіком бідним, теслею, трудом рук заробляв на хліб насущний.

Джерело