Данія хоче повністю відмовитися від природного газу до 2030 року

Данія хоче повністю відмовитися від природного газу до 2030 року

Країна переходить від єдиного джерела природного газу в Північному морі до децентралізованого постачання

Представники данського оператора газотранспортної системи “Energinet” заявили, що країна планує на 100% замінити природний газ на біометан до 2030 року.

Наразі в Данії вже 34% попиту на газ забезпечує біометан, повідомляє Irish Farmers Journal.

Зазначається, що національна мета Данії полягає в скороченні викидів вуглецю на 70% до 2030 року, забезпеченні безпеки енергопостачання та збереженні витрати на енергію на прийнятно низькому рівні. Ключовою для декарбонізації є відновлювана енергія.

В матеріалі підкреслили, що наразі в країні близько 50% електроенергії генерується вітровими та сонячними станціями.

Перший данський біометановий завод на технології анаеробного зброджування почав працювати і подавати відновлюваний газ у газову мережу у 2013 році. З того часу в країні розробили проєкти для ще 54 біометанових установок.

“Важливість безпеки енергопостачання та використання “зеленої” енергії була дуже важливою для Данії, і ми завжди зосереджуємося на соціально-економічній перспективі”, – пояснив представник “Energinet” Рамус Єнсен.

Наразі Данія переходить від єдиного джерела природного газу в Північному морі до децентралізованого постачання місцевого біометану по всій країні.

Нагадаємо, звіт Європейської біогазової асоціації показав, що біометан та біогаз стають все більш важливими джерелами енергії в енергетичному міксі ЄС, а їхнє виробництво посилиться протягом десятиліття. 

Джерело: ЕкоПолітика

Джерело