«Кожна Божественна Літургія – це можливість увійти до вічності», – Владика Дмитро

14 січня 2023 р. Б. Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький відвідав василіянську обитель Преображення ГНІХ у м. Чортків, де відслужив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди свята Обрізання Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа та святого Василія Великого, архієпископа Кесарії Кападокійської. У співслужінні з отцем-ігуменом Іринеєм та о. Степаном, Владика молився особливі молитви святої Літургії Василія Великого за мир в Україні, добрі християнські покликання та благополуччя Церкви, адже як відомо, св. Василій Великий став засновником монашого чину, який є найчисельнішим в Україні.

У слові проповіді Архиєрей звертає увагу на значення великого християнського свята Обрізання Господнього. Виконуючи земні закони ізраїльського народу, Марія і Йосиф приносять Ісуса до храму, щоб обрізати. «І назвали Його ім’ям Ісус – ім’я, що надав був ангел, перше, ніж він почався у лоні» (Лк. 2, 21). 

Владика говорить: «Його прихід означав початок нової історії людства. Бог є вічністю,  і, прийшовши в цей світ, дає нам можливість стати учасником цієї вічності. Кожна Божественна Літургія – це можливість увійти до вічності. На сьогоднішній Літургії ми входимо  в буття Бога, доторкаючись до нього. Лише, приймаючи Святу Євхаристію, ми стаємо частиною Божого буття».

Продовжуючи пастирське слово, Архиєрей звернувся до постаті видатного святого, архипастиря Церкви, засновника монашого життя святого Василія Великого. Аналізуючи його життя і подвиги , Владика виокремлює важливу думку: «Стати досконалим можна тільки у спільноті. Господь перемінює нас через інших людей під час перебування в спільності. Але в центрі цієї спільноти має обов’язково бути Бог. Спільноти можуть бути різні: чи то сім’я, чи монастир, чи навіть держава як спільнота, всюди центром має бути Бог і Його воля».

Згадуючи історію Василіянського Чину в Україні, Владика відзначає значний вклад київського митрополита Йосифа Велямина Рутського та св. Йосафата Кунцевича, які проводячи реформи цього монашого чину, утворювали значущі християнські спільноти, які пізніше стали рушієм розвитку Церкви.

Владика підсумовує: «Сучасний стан монашества демонструє брак покликань. Це важлива проблема, яка закладається в першій спільноті в житті людини – в сім’ї, адже саме в сім’ї, в родині передається віра, стверджує Архиєрей, – ці істини зумовлюють майбутнє народу».

Після закінчення Літургії усі присутні отримали архиєрейське благословення та спільно помолилися за мир в Україні.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ 

 

Джерело