Владика Петро очолив Божественну Літургію у Волсвині

У празник Обрізання Господнього і св. Василія Великого преосвященний владика Петро звершив Архиєрейське богослужіння у с. Волсвин, Червоноградського деканату.

СВІТЛИНИ

«Святкуючи різдвяні свята у восьмий день ми пригадуємо про здійснення обряду обрізання, коли Ісусові дано ім’я, яке було об’явлено ангелом Йосифові. Ми вдивляємося в дитинство нашого Спасителя та в те, як Бог стаючи людиною не просто стає одним з нас, але він показує нам, що він є послушним, що підпорядковується законам, яких сам був законодавцем.

Сьогоднішнє свято показує нам про послух закону Божому. Закон обрізання євреї прийняли від Авраама ще до того, коли ізраїльський народ був поневоленим, Бог встановлює закон між собою і вибраним народом. Ім‘я Ісус означає – Бог Спасає, він є визволителем свого народу. Ми також отримали ім’я при хрещенні і наші хресні батьки в нашому імені відреклися сатани і з’єдналися з Христом. Від моменту нашого хрещення ми не належимо собі, бо і співаємо у великих святах, як в Хрещенні: Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися.

Бог нас створив на свій образ, але через гріх ми втратили цей образ і Бог приходить у світ, щоб повернути людськість, щоб не спотворювати образ Божий. Цей Творець, який уклав союз з Авраамом, цей Творець, який приймає наше людське тіло, підпорядковується законові і приймає людське обрізання, чим заохочує берегти закон. Ісус прийшов не щоб йому служили, а щоб нам послужити, спасти і зробити щасливою людиною.

Закони є не для того, щоб обмежувати нас, але щоб упорядковувати наше життя. Правила, які Господь встановлює для нас, сам виконує і заохочує нас, щоб ми, які Богові належимо і сприймаємо його, як Спасителя і Бога, щасливо могли прийти до цілі, яку Господь приготував для кожного з нас.

В сьогоднішній нелегкий час, який переживає наша Держава і коли бачимо тих, яких привозять до наших міст і сіл, важко на серці. Переживаючи ці моменти ми приходимо до Ісуса, бо він є нашим Спасителем. Причина війни є не в Бозі, а в грішності людини, яка переповнена амбіціями.

Коли людина старається про свою святість то не допускається до ниці, щоб допускатися зла, а хоче добра людині, яка поруч. Бог прийнявши тіло, став близьким до нас і показав, якою дорогою йти, щоб бути щасливими.

Ми сьогодні згадуємо святого Василія Великого, який досліджуюючи Боже слово, залишив нам вчення і довершив Символ Віри, який ми молимося щодня. Він уклав правила для монахів, щоб освячувати своє життя і є підвалиною, на якім будується монаше життя вселенської Церкви.

Пам’ятаючи про нелегкий період нашого народу, святкуючи свято Божого Сина, визнаємо перед ним, що він є наш Спаситель і хочемо в черговий раз від нашого серця сказати, що будемо боротися з гріхом і належати до Божих дітей.» – із проповіді владики Петра.

Після богослужіння Архиєрей привітав настоятеля парафії о. Василя Дубецького з днем небесного покровителя та з 40-річчям священства, бажаючи заступництва від покровителя, міцної віри, здоров’я та опіки Пресвятої Богородиці у служінні.

Прес-служба єпархії

Джерело