З Рахова вирушив перший потяг до румунської станції Валя-Вішеулуй

З Рахова вирушив перший потяг до румунської станції Валя-Вішеулуй
Після 17-річної перерви Закарпаття нарешті відновило пасажирське залізничне сполучення з Румунією. Сьогодні з Рахова до Валя-Вішеулуй вирушив перший поїзд. Про це повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький.

«17 років це сполучення було недоступне для українців. Однак сучасне життя, невикористані можливості, перспективи розвитку двох європейських країн демонструють – залізничне сполучення між Україною та Румунією на часі та напрочуд актуальне», – зауважив Мирослав Білецький.

За його словами, обласна влада працює над тим, щоб відновити проїзд і дозволити відродитися тим зв’язкам і тісним контактам, які існували багато десятиліть між мешканцями нині прикордонних територій двох країн.

Щоб це реалізувати, необхідно було подолати довгий шлях дипломатичного врегулювання питання, і лише після цього взятися за його інфраструктурну частину. Упродовж 2022 року українські залізничники відремонтували на ділянці Рахів — Ділове — Валя Вишеулуй понад 19 км колій.

«Вдячний Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури, та особисто Мустафі Найєму, а також голові правління АТ «Укразлізниця» Олександру Камишіну за злагоджену роботу, підтримку та розуміння. Такі проекти дозволяють Україні робити сміливі кроки на шляху її розбудови як сильної країни та партнера у центрі Європи», – додав Мирослав Білецький.

Відновлення залізничного сполучення матиме колосальний вплив і результат для України та Румунії, дозволить налагодити економічні зв’язки та співпрацю, дасть поштовх для розвитку туризму, зокрема і гірськолижних курортів Драгобрат та Буковель.

«На жаль, поки що потяг курсуватиме тільки до станції Валя-Вішеулуй. Однак, я переконаний, що після нашої перемоги ми повернемося до питання запуску «Карпатського експреса» з Ужгорода до Івано-Франківська», – прокоментував перший заступник очільника краю.

Потяг курсуватиме щодня двічі на добу:

• Рахів – 06:10, Валя-Вішеулуй приб. – 07:45

• Валя-Вішеулуй – 11:45, Рахів приб. – 12:20

• Рахів – 14:10, Валя-Вішеулуй приб. – 15:45

• Валя-Вішеулуй – 18:15, Рахів приб. – 18:50

Джерело