Папа Франциск: не забуваймо про Україну та молімося за український народ

Папа Франциск: не забуваймо про Україну та молімося за український народ

В останню неділю січня, позначену присутністю на площі Святого Петра у Ватикані наймолодших римлян з їхнім закликом до миру, Папа Франциск згадав про Україну, а також про Святу Землю та Південний Кавказ, що спраглі цього дару, а також висловив солідарність з хворими на проказу й тими, хто їм допомагає.

«А тепер щиро вітаю дітей і підлітків Католицької акції Римської дієцезії! Ви прийшли з “Караваном миру”. Дякую вам за цю ініціативу, дуже цінну цього року, бо коли маємо на думці багатостраждальну Україну, наші зусилля та наша молитва за мир повинні бути ще сильнішими. Не забуваймо про Україну та молімося за український народ, який зазнає великої кривди», – сказав Папа Франциск, передаючи під час недільної зустрічі з вірними слово представникам Дитячої Католицької акції Римської дієцезії.

«Тренуйся задля миру!» – під таким гаслом в неділю, 29 січня 2023 р., відбувся щорічний «Караван миру», який в останню неділю січня, місяця, який розпочинається Всесвітнім днем миру, збирає дітей і підлітків, що беруть участь у душпастирських програмах Католицької акції в Римській дієцезії, щоби на ввесь Рим та цілий світ заявити про глибоке прагнення миру, підтверджуючи його жестами конкретної солідарності. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» вони знову наповнили своїм гамором вулиці поблизу Ватикану та площу Святого Петра. Як звичайно, кілька з цих дітей приєдналися до Святішого Отця, щоби з вікна Апостольського палацу зачитати своє послання миру, в якому не забракло згадки про Україну.

Папа Франциск: не забуваймо про Україну та молімося за український народ

Інші заклики Папи

Крім того, звертаючись до паломників, Папа Франциск сказав, що з великим смутком дізнається про новини, що надходять зі Святої Землі, де знову загострилося насильство. «Спіраль смерті, яка розростається кожного дня, не робить нічого іншого, як гасить незначні промені довіри, що існує між двома народами», – сказав він, звертаючись із закликом до двох урядів і до міжнародної спільноти «негайно і без зволікання шукати інші шляхи, що включатимуть діалог і щире шукання миру». «Молімося за це, браття і сестри», – заохотив Святіший Отець, а тоді скерував думку до Південного Кавказу.

«Поновляю мій заклик, – сказав він, – присвячений важкій гуманітарній ситуації навколо Лачинського коридору на Південному Кавказі. Я близький з усіма, хто в розпал зими змушений долати ці нелюдські умови. Потрібно докласти всіх зусиль на міжнародному рівні, щоби знайти мирні вирішення для блага людей».

Солідарність з хворими

Папа Франциск також не оминув увагою того, що цієї останньої неділі січня вже 70-й раз поспіль відзначався Всесвітній день солідарності з хворими на проказу. «На жаль, стигматизація, пов’язана з цією недугою, і далі стає причиною серйозних порушень прав людини в різних частинах світу. Висловлюю мою близькість усім, хто страждає від цього та заохочую докладати зусилля задля повної інтеграції цих наших братів і сестер».

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Джерело