Народний етнографічний хор «Нова Яворівщина» відзначив 50-річчя

Народний етнографічний хор «Нова Яворівщина» відзначив 50-річчя

Народний етнографічний хор «Нова Яворівщина» відзначив 50-річчя

Вчора, у Палаці культури “Kристал” м.Новояворівськ колектив хору приймав вітання від керівників району, друзів та жителів громади. Зокрема в залі зібралося чимало гостей, яким хор подарував чудовий настрій та позитивні емоції.

Також вітав колектив хору перший заступник голови Яворівської районної державної адміністрації Володимир Дзюнька.

Зазначимо, хор «Нова Яворівщина» сьогодні продовжує творити свою історію. Наповнюючи життя морем приємних подій та моментів.

Довідково, гордістю і окрасою Яворового краю є етнографічний народний хор “Нова Яворівщина”, який у 1972 році створив Роман Жеплинський (13. 03. 1932, м. Дрогобич, Львів. обл. – 28. 04. 2009, м. Новояворівськ, Львів. обл.) – бандурист, самодіяльний композитор, фольклорист, культурно-просвітницький діяч.

Великий ентузіаст і збирач фольклору п.Жеплинський та колектив “Нова Яворівщина” дбайливо зібрали чудові народні пісні, традиції, звичаї яворового краю та вдихнули в них нове життя. Пісні, наповнені любов’ю до рідної землі, її краси у виконанні “Нової Яворівщини” продовжують линути і зараз в різні куточки України, близькі і далекі країни світу.

Ще в 60-70 роки минулого століття, учасники хору записували в селах забуті пісні, легенди, обряди, традиції. Звичайно, проводилась обробка та аранжування цих творів для виконання їх на сцені, передач по радіо і телебаченні. Попри перешкоди з боку тодішньої комуністичної влади, знову ожили яворівські гаївки, щедрівки та риндзівки, обжинки та весільні пісні. У 1974 році кіностудією “Укртелефільм” з участю “Нова Яворівщина” був знятий фільм ”Фарби Яворівщини”.

За високу художню майстерність та успішні виступи на оглядах, фестивалях у 1972-1978 рр. хор “Нова Яворівщина” був нагороджений срібною та золотою медалями лауреата республіканського та всесоюзних оглядів народної творчості. У 1977 р. хору присвоєно почесне звання “самодіяльний народний хор”. Він перший в Україні показав весільний обряд “Яворівське весілля», з яким гастролював на багатьох міжнародних фестивалях. “Нова Яворівщина” була єдиним із колективів слов’янських народів, який на міжнародному фольклорному конкурсі “Бескиди-89” у Польщі завоював друге місце серед 42 колективів із 23 країн світу.

Цей хоровий колектив брав участь у святкуванні 500-річчя козацтва у Запоріжжі, дав концерти на Херсонщині, Одещині, Гуцульщині, на Волині. У 1995 р. “Нова Яворівщина” здійснила поїздку в Югославію і дала багато концертів, сприяла відродженню української громади у важкий для неї час посилення наступу так званого “русинства”.

З 2007 року славну історію колективу продовжує диригент і керівник хору Степан Деда. Сьогодні “Нова Яворівщина” працює над оновленням репертуару і бере активну участь у мистецьких, культурних, благодійних заходах не лише Новояворівської громади, а й країни.

Протягом всього свого існування хор був і є активним борцем за збереження, відродження і популяризацію української народної творчості.

Відділ культури, молоді та спорту Новояворівської міської ради Новояворівська міська рада Володимир Мацелюх

Джерело