Фейкові укази, вибухи і провидці: телеграм-деза на Волині і Рівненщині

  • Автор допису:

Упродовж останнього тижня волинські і рівненські Telegram-канали чого тільки не нафантазували: публікували передбачення віщуна, який нібито знає, коли закінчиться війна, брехали про неіснуючий указ про цілодобове висвітлення війни в Україні, фейкові вибухи в Ковелі.

А все для того, аби збільшити активність у коментарях і кількість підписників.

Фактчекери проєкту «Брехунець» відслідкували, яку дезу поширювали Telegram-канали, та які вигадки публікували.

Неіснуючий указ про цілодобове висвітлення війни

У чатах волинських і рівненських телеграм-каналів ми зафіксували повідомлення про так званий указ Президента і Головнокомандувача про цілодобове висвітлення війни в Україні. Мовляв, щоб відслідковувати напрямок ракет з «офіційного», радару, спецоперацію «Крим» і знати терміни закінчення війни, треба підписатися на новий телеграм-канал.

Фейкові укази, вибухи і провидці: телеграм-деза на Волині і Рівненщині

Насправді ж це черговий фейк та вигадка, адже такого указу не існує, як і не існує офіційного радару. Фантазією є і спецоперація «Крим», а про терміни закінчення війни взагалі нічого не відомо. Для створення довіри і привернення уваги використали фото Володимира Зеленського і Валерія Залужного, які тиснуть один одному руки у Верховній Раді України.

Фейк про вибухи в Ковелі

Під час повітряної тривоги 31 січня у чатах деяких волинських телеграм-каналів з’явилося повідомлення про вибухи в Ковелі. Насправді інформація була фейком. Адже ковельський міський голова Ігор Чайка на своїй сторінці у Facebook повідомляв про те, що у Ковелі та Ковельському районі з 30 січня по 3 лютого відбуватимуться планові навчання з оборони населених пунктів.

Деякі телеграм-канали спростували інформацію, а хтось просто видалив повідомлення про фейкові вибухи, коли вони не підтвердилися.   

Фейкові укази, вибухи і провидці: телеграм-деза на Волині і Рівненщині

Брехня про «місяць, коли закінчиться війна»

Наші фактчекери натрапили й на передбачення так званого «відомого українського провидця», який начебто вказав місяць, в якому закінчиться війна. Це чергова брехня задля розкрутки іншого телеграм-каналу. Наразі терміни закінчення війни неможливо спрогнозувати, а довіряти варто офіційним джерелам інформації і Збройним силам України.

Фейкові укази, вибухи і провидці: телеграм-деза на Волині і Рівненщині

Читайте також: У Луцьку поширили фейк про відключення води