Крим повернеться в Україну, а його колонізатори відповідатимуть перед законом

Про це заявила Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук в інтерв’ю чеському телеканалу ČT24. Вона висловила переконання, що український півострів обов’язково буде звільнений від загарбників. Це лише питання часу.

За її словами, активний процес повернення у правове, інформаційне та соціально-економічне поле України почнеться відразу після звільнення. Але вже зараз Мінреінтеграції проводить відповідну роботу.

«Ми готуємо зміни до Стратегії відновлення Криму після деокупації, затвердженої Президентом України Володимиром Зеленським. Натомість план її реалізації залишається незмінним. Насамперед йдеться про відновлення державної влади, діяльності правоохоронних органів, судів, повернення майна, санкції та притягнення до відповідальності тих, хто співпрацював з окупантами. Ми добре розуміємо, що там є українці, кримські татари й інші корінні народи. А є колонізатори з росії. У кращому випадку їм доведеться поїхати. Але якщо вони вчиняли злочини, то відповідатимуть за українським законодавством», – уточнила посадовиця.

Ірина Верещук порадила мешканцям Криму не втрачати зв’язку з материковою Україною і зберегти всі українські документи. За можливості – якомога швидше евакуюватися через треті країни на територію, підконтрольну Уряду.

Джерело