Стрітенська екосвічка власними руками

Стрітенська екосвічка власними руками

В останній день січня для учнів 7Б класу ліцею ім. В. Чорновола, що у Івано-Франківську, було проведено майстер-клас «Виготовлення стрітенської екосвічки».

В цей день до ліцею завітав о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії, котрий радо поділився практичним досвідом виготовлення свічок з вощини.

Розпочався захід зі спільної молитви та Господнього благословення для всіх учасників. Далі о. Михайло коротко розповів дітям про символіку та значення стрітенської свічки, пояснив, чому її протягом століть виготовляли з натурального воску, та озвучив переваги натуральних складників над хімічними сполуками. Також священник заторкнув питання духовного змісту і символіки світла та тепла, що виділяє запалена свіча. «Для кожної віруючої людини світло асоціюється з Христом, котрий сказав «Я – світло світу. Хто йде за мною, не блукатиме у темряві, а матиме світло життя», – зазначив священник – і запалена стрітенська свічка символізує молитву, що лине до Христа».

В рамках проведеного майстер-класу діти та дорослі мали змогу власними руками виготовити стрітенську свічку з натуральної вощини. Праця проходила в дружній, невимушеній атмосфері. Коли свічки були готові, п. Лариса Мицко, ініціаторка заходу, продемонструвала різні способи декорування та прикрашування свічок і кожен учасник майстер-класу зміг самотужки прикрасити свій виріб.

Діти старалися якомога відповідальніше підійти до цієї роботи, бо знали, що на свято Стрітення зможуть освятити власноруч зроблену та прикрашену свічку.

На сам кінець зустрічі екореферент закликав присутніх долучатися до чергової хвилі соціально-екологічної ініціативи «Зігрій убогого світлом стрітенської свічки», яку вже третій рік поспіль організовує Екобюро УКЦ спільно з Благодійним фондом «Карітас України» з метою підтримки найбільш нужденних та відновлення традиції освячення воскових свічок на свято Стрітення.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело