Торік ДБР викрило на митниці злочинів, що завдали державі збитків на майже 400 мільйонів грн

У 2022 році Державне бюро розслідувань, попри пріоритетність в розслідуванні злочинів проти основ Національної безпеки, продовжило послідовну та системну роботу щодо протидії кримінальним правопорушенням у митній сфері.

Розслідування злочинів на митниці є надзвичайно важливим напрямком роботи ДБР, адже навіть у мирні часи надходження до бюджету від митних платежів та ефективна робота митниці є запорукою здорового функціонування держави. Під час війни розслідування цих правопорушень стає важливим елементом у підвищенні обороноздатності країни.

Загалом у 2022 році працівники ДБР розслідували 576 кримінальних проваджень щодо злочинів у митній сфері, за результатами чого було повідомлено про підозру 156 особам, а щодо 119 осіб до суду було направлено 110 обвинувальних актів.

У закінчених кримінальних провадженнях ДБР встановило суму збитків державі, що перевищує 372 млн гривень. В результаті активної роботи ДБР, наприкінці року вдалося збільшити на 1 млрд грн надходження митних платежів до Державного бюджету України.

Особливого резонансу набули такі справи:

Перед судом постануть 14 працівників митниці за сприяння незаконному імпорту нафтопродуктів компанії, близькій до Медведчука  На Одещині ДБР викрило начальника митного посту, який вимагав хабарі з експортерів зернових під час блокади українських портів  ДБР завершило перевірку прихованих від розмитнення товарів на Одеській митниці. Виявлено товару на понад 1,5 млрд гривень  ДБР викрило керівництво митного посту «Столичний» Київської митниці на системних хабарях з імпортерів  ДБР викрило начальника митного посту «Тиса» Закарпатської митниці та його заступника на систематичному вимаганні хабарів у автоперевізників  ДБР виявило на Одеській митниці 720 тонн замороженого м’яса, білоруського виробництва – воно буде передано на потреби армії  На Львівській митниці ДБР розслідує незаконне розмитнення авто за нульовою ставкою вже після скасування пільгового режиму  Торік ДБР викрило на митниці злочинів, що завдали державі збитків на майже 400 мільйонів грн

Джерело