Сучасне чернецтво: сестра Анна Сторож, приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу, монахиня з 20-річним стажем

Сестра Анна Сторож зі згромадження Сестер Милосердя святого Вінкентія дала інтерв’ю в межах проєкту «Сучасне чернецтво» телеканалу «Перший західний», в якому поділилася власною історією життя та служіння.

Сестра Анна, яка пришла в монастир 20 років тому, є приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу.
Це досить незвична професія для монахині, адже переважно вчителюють чи викладають, працюють медсестрами чи лікарями, допомагають людям старшого віки чи людям з інвалідністю… Та, як зазначила на початку інтерв’ю сестра Анна, черниці можуть працювати майже в будь-якій професії, адже служіння, допомога суспільству ― це свідчення Бога, проповідування.
У світському житті Сестра Анна Сторож працювала понад п’ять років помічником нотаріуса. В той час і отримала свідоцтво на право нотаріальної діяльності.

― Та я хотіла кращого морального життя. Я ― одна донька. Батькам було дуже непросто сказати про своє рішення ― присвятити своє життя Богові. Мама дуже переживала, коли я йшла в монастир. Вона мала дуже багато суперечних бачень про монастирське життя,― зазначила сестра Анна.

Обравши шлях богопосвяченства, звільнилася з роботи і склала перші обіти. За понад два роки повернулася до нотаріальної практики.

Слід зазначити, що перші обіти ― чистоти, послуху і убожества ― складають на три роки після дворічного новіціату. Через три роки потрібно зробити свій вибір, зрозуміти, як краще провадити своє життя. Наступні обіти тривають два роки, а після цього ― довічні.

― Я рада, що Бог дає мені сили, щоб іти далі. Своїми силами ніколи би не зважився на таке життя і не змогла би тривати в тому. Думаю, що це спільна діяльність людини і Бога. Це за аналогією обдарування. Відкриття Бога ― це поступовий процес, ― пояснила черниця.

Серед іншого сестра Анна, відповідаючи на запитання журналіста, якщо черниця хоче здобути ще одну освіти, вивчити нову спеціальність, то має це обговорити настоятелькою монастиря і дорадчим органом.

Ділячись власною історією, монахиня також відповіла на запитання про те, що би порадила дівчатам, які думають стати монахинями?

― Якщо маєте таке бажання, не бійтеся зробити пробу. А час покаже, як провадити своє життя.

Інтерв’ю повністю дивіться на відео.

Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

Джерело