У рамках реалізації Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Луганській…

У рамках реалізації Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Луганській області на 2022-2026 роки учасниками заходу стали представники влади, громадських організацій та релокованих підприємств Луганщини.

Зокрема, луганським бізнесом запропоновано створення єдиного автоматизованого сервісу (додатку) для опрацювання та аналізу інформації щодо обліку переселенців, їхніх потреб та наявні ресурсів.

Також до дискусії долучилось керівництво Хмельницької області, голови місцевих громад, волонтери, члени міжнародних благодійних фондів, волонтерських об’єднань ВПО з областей, де зараз точаться бойові дії.

Деякі організації, утворені переселенцями з Луганщини, як наприклад, «Центр реабілітації та відновлення» (О. Дорога), працюють на Хмельниччині ще з 2014 року.

На даний час в області проживає понад вісім тисяч ВПО із найсхіднішої області України. Вирішення першочергових потреб із забезпечення продуктами харчування, медикаментами, засобами гігієни взяли на себе волонтерські організації та небайдужі переселенці, які самі опинилися у подібній ситуації, але все одно намагаються допомогти землякам.

Разом з тим, постають нові завдання із забезпечення робочими місцями, житлом, наданням більш кваліфікованої медичної та психологічної допомоги, оздоровлення дітей-ВПО, у тому числі, за кордоном, забезпечення більш тісного інтегрування ВПО у приймаючі громади.

Для цього залучаються ресурси як міжнародних донорів, таких як фонд «Стабілізайшен Суппорт Сервісез», що виступив організатором форуму, «Відродження», ПРООН, так і можливості локальних ІГС («Громадська ініціатива Луганщини», «Люди миру і праці»).

Джерело