НЕ «ісконно рускій» Крим

  • Автор допису:

Москва намагається довести, що півострів на півдні України завжди був «ісконно рускім». Хоча Історія розставляє все по місцях, чітко показуючи скільки часу мешкали росіяни на півострові. 

За майже 2700 років відомих цивілізацій в Криму ця земля була у складі росії під різними її назвами лише 171 рік. До яких досить таки суперечливо можна додати ще 47 років у складі Української РСР.

Наприкінці січня 2023 року президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що Крим ніколи не буде Україною.  Відомий своїми проросійськими поглядами, цей політик вкотре озвучив той меседж, який давно вже втратив свою актуальність. І лише Кремль і його прихильники вперто тримаються за свої фантомні мрії.

А що ж було тут до приходу московитів?

Три тисячі років тому тут мешкали напівлегендарні племена кіммерійців і таврів, які і дали відомі назви півострова – Кіммерія і Таврида.

2700 років тому перші міста тут заснували древні греки. Якраз тоді вони активно заселяли сусідні зі своєю Елладою землі від Гібралтару до Кавказу. Крим не став винятком і тут виникли міста, які існують і до цього часу – Євпаторія, Феодосія і Керч.

Греки у складі різних держав прожили на півострові ну-у дуже довго: майже 1500 років.

НЕ «ісконно рускій» КримНа гривні 1992 року зображені руїни древньогрецького міста Херсонес в Криму

Пізніше тут пронеслись східні кочові племена: скіфи, сармати, гуни, печеніги і половці. На кільки десятиліть забігали турки-сельджуки. З міста Тмутаракань, чиє князівство контролювало східні береги Криму, виходили майбутні волинські і чернігівські, галицькі і луцькі князі.

Майже 800 років тому Крим ввійшов у склад Монгольської імперії. З часом вона розпалась на різні держави. Однією з таких було Кримське ханство. Саме цю державу вважають своєю батьківщиною кримські татари. А, між іншим, ханство проіснувало 342 роки!

Саме кримчакам будуть допомагати козаки у боротьбі за незалежність. Саме з татарами ті ж козаки будуть воювати проти інших ворогів. Саме з Криму будуть чумаки сіль возити в Україну.

Так було, доки тут в кінці 18 століття не з’явилась російська імперія.

Занедбаний край «щедро подарували» Україні

Лише після депортації корінних народів Криму, яку організував Союз у 1944 році, етнічна картина змінилась. Замість татар, німців, болгар, греків сюди завозили вихідців з російської глибинки.

У 1951 році в колгоспи розсилались листівки з закликами переселятись в «багату і плодючу Кримську область». Заклики закликами, але вже через три роки ці добровільно-примусові переселенці в тому ж таки Криму перепиняли самого Хрущова. Бо їх сюди «пригнали, картопля не росте, капуста в’яне і, взагалі, клопи заїли».

Ось тоді і вирішили, що потрібно цей занедбаний край «щедро подарувати» Україні.

Як казав Хрущов, «там південці (українці) потрібні, хто любить садочки, кукурудзу, а не картоплю». 

Саме за часів входження Криму у склад Української РСР на півострові були збудовані Північнокримський канал, який давав воду для 80% населення, Сімферопольська ТЕЦ і найдовша у світі тролейбусна лінія (понад 90 км.!) між Сімферополем, Алуштою і Ялтою. А техніку і людей для відбудови Криму давала вся Україна від Ужгорода до Донецька.

НЕ «ісконно рускій» Крим– Ось такими листівками заманювали в Крим росіян

Дивлячись на теперішні спроби москви і її поплічників стверджувати, що «Крим – їх», можна лише покрутити пальцем біля скроні. 

Є така серйозна річ як принципи міжнародного права. І на них базується вся світова дипломатія. Промосковські політики і їх кремлівські господарі можуть скільки завгодно теревенити про якусь унікальність і невідворотність «російського Криму». Але воно перестало бути таким після 2022 року.

Коли москва оголосила про входження частини Херсонської, Донецької, Луганської і Запорізької областей у склад росії. Оголосила, щоб вже через кілька днів втратити частину захоплених земель.

Кейс Криму, на який москва проголошувала свої права, став таким же звичайним, як і інші тимчасово окуповані нею території.

Їх долю буде вирішувати ЗСУ, народ України і наші союзники. А ніяк не кремль.

Колесо Історії зробить новий поворот і сторінка під назвою «ісконно рускій Крим» залишиться лише в наукових посібниках. Разом з нею кане в Лету і чергова російська державність зі своїми абсурдними заявами і непомірними амбіціями.

НЕ «ісконно рускій» КримКрим – це Україна

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.