Роспропаганда бреше, що Урсула фон дер Ляєн відхилила заявку України на вступ до ЄС

  • Автор допису:

«Вступ України до ЄС – зупинений, бо вона не може впоратися із поставленими завданнями! Урсула фон дер Ляєн відхилила заявку України на вступ до ЄС». Такий ФЕЙК поширили в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику.

Фактчекери проєкту «Детектор Медіа» спростували цей вкид.

У фейку йдеться про те, що на саміті Україна-ЄС, який відбувся третього лютого, президентка Єврокомісії дала чітке розуміння того, що, мовляв, Україна не справляється із покладеними на неї завданнями, відтак вступ до ЄС зупинений. Це – звичайно ж, брехня. 

Насправді під час саміту Україна-ЄС, Урсула фон дер Ляєн такого не казала. Навпаки, вона  стверджувала, що «бачить завзятість у виконанні реформ, які задовольняють рекомендації ЄС».

Окрім того, наголосила, що одним з успішних завдань введення реформ є «правильний шлях, якого ми дотримуємося». Насамкінець президентка Європейської комісії додала, що Україна зберігає правильний темп, і вона в цьому впевнена, як і в діях Володимира Зеленського, адже він знає, що «потрібно його країні».

Саме тому жодних застережень чи навіть відхилень у вступі до ЄС не було. 

Поширюючи це повідомлення, пропагандисти підживлюють наратив, що Україна — недолуга держава, яка не здатна виконати низку реформ, зокрема для вступу до ЄС.

У такий спосіб автори повідомлень хочуть переконати читачів, що Україна поступово втрачає довіру та підтримку Заходу, нібито не виправдовуючи його сподівань.

Читайте також: Маніпуляції довкола «включення польської мови до предметів ЗНО»