​​СПОЖИВАННЯ електроенергії поступово зростає, водночас дещо зросло і виробництво електроенергії

​​СПОЖИВАННЯ електроенергії поступово зростає, водночас дещо зросло і виробництво електроенергії. Дефіцит потужності зберігається, найбільше – у вечірні години.

ГЕНЕРАЦІЯ: Після аварійного ремонту включено в роботу один блок на одній з теплових електростанцій. Також в Україну здійснюється імпорт електроенергії. Однак наявний обсяг виробленої електроенергії все ще недостатній для покриття споживання у повному обсязі. Вироблена електроенергія розподіляється на забезпечення роботи енергетичної та критичної інфраструктури (водоканали, котельні, лікарні), а також на покриття потреб промисловості та населення.
В Одеській області зберігаються мережеві обмеження.

ПРИЧИНА ДЕФІЦИТУ: внаслідок ракетних та дронових атак росії на енергосистему України пошкоджені електростанції (генеруючі потужності) та високовольтна мережа.
Нагадуємо, енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 хвиль атак БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

ОБМЕЖЕННЯ: до всіх операторів систем розподілу (обленерго) доведені ліміти споживання, які діють упродовж доби. Нагадуємо, кожний обленерго (перелік тут http://bit.ly/3tGVpah) у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Перевищення лімітів призводить до створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Тому для їх попередження застосовуються аварійні відключення.
В Одесі та прилеглих районах застосовуються аварійні відключення.

РЕМОНТИ НА ОДЕЩИНІ: На ліквідації пошкоджень цілодобово працюють 7 бригад “Укренерго” та бригада колег з АТ "ДТЕК Одеські електромережі". Якщо не буде нових атак ворога, то на вихідні очікується повернення до графіків планових відключень, які діяли до 4 лютого.
Також тривають ремонти на всіх інших підстанціях, пошкоджених ракетними та дроновими атаками рф.

https://www.facebook.com/npcukrenergo

Джерело