Уніфікувати підходи до підтримки українців за кордоном – Віцепрем’єр

Віцепрем’єрка України Ірина Верещук взяла онлайн-участь у Варшавській конференції. Це одна з постійних міжнародних платформ, яку організував Уряд Польщі. Конференція збирає представників урядів країн, інституцій ЄС та G7, щоб обговорити нагальні питання підтримки України.

Цього разу порядок денний було присвячено темам гуманітарного реагування та енергетики.

«Якщо минулого року український Уряд більше фокусувався на внутрішніх переселенцях, то цього року ми будемо також активно займатись проблемами українців за кордоном», – зазначила у своєму виступі Ірина Верещук.

Вона щиро подякувала урядам країн-партнерів за те, що прихистили мільйони українців під час війни.

В той же час підтримка громадян України в приймаючих країнах зараз не має послабнути, оскільки війну ще не закінчено, підкреслила посадовиця.

Серед інструментів та методів, які допоможуть вирішити актуальні проблеми наших співгромадян за кордоном, Ірина Верещук назвала наступні:

– по-перше, уніфікація підходів до надання підтримки українцям в країнах, що приймають; для цього слід налаштувати багатосторонню міжурядову координацію;

– по-друге, мобілізація додаткових ресурсів міжнародних гуманітарних операторів саме на таку допомогу.

Віцепрем’єрка закликала іноземні уряди звернути увагу на проблему медичного обслуговування українських шукачів прихистку.

«Викликів багато. Але якщо ми всі координуватимемось, ми впораємось», – зазначила вона, звертаючись до представників урядів країн-партнерів.

«Зі свого боку, у міру того, як наближається Перемога, український Уряд створюватиме нові належні умови для повернення всіх українців на Батьківщину. Але починати треба вже зараз. І ми це робимо», – зауважила Віцепрем’єрка.

Джерело