Цукровий діабет ІІ типу — це комплексне хронічне захворювання яке виникає, коли організм не може виробляти…

Цукровий діабет ІІ типу — це комплексне хронічне захворювання яке виникає, коли організм не може виробляти...

Цукровий діабет ІІ типу — це комплексне хронічне захворювання яке виникає, коли організм не може виробляти достатню кількість інсуліну або ефективно використовувати його. Люди з діабетом ІІ типу потребують лікування щоб контролювати рівень інсуліну та цукру в крові.
В Україні ліки проти діабету ІІ типу включені в програму “Доступні ліки”.

💊 Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою потрібно:

1️⃣ Звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.
Декларація не обов’язкова на час воєнного стану. Українці можуть звернутися до будь-якого сімейного лікаря, терапевта або педіатра в закладі з договором із НСЗУ.

Лікар випише електронний або паперовий рецепт на основі обстежень та діагнозу. В рецепті лікар вкаже міжнародну непатентовану назву препарату (МНН).

2️⃣ З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою “Доступні ліки”.
Пам’ятайте: термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування.

3️⃣ Покажіть рецепт працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

ℹ️ Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:
– через дашборд на сайті НСЗ: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map. На 2-й сторінці в меню зліва оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрямок програми реімбурсації.
– зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
– через чат-бот «Спитай Гриця» https://t.me/SpytaiGrytsia_bot.

Джерело