Правда про те, що одного дня світло на Рівненщині не вимикатимуть взагалі

  • Автор допису:

«14 лютого світло не вимикатимуть цілий день», «Назвали день, коли в Рівненській області не вимикатимуть світло» – такі повідомлення масово поширюють в  інфопросторі Рівненщини.

Зокрема, подібні повідомлення опублікували в інстаграм-спільноті «Panda_Pavlik» та телеграм-каналі «Рівне головне».

Перевіривши інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» з’ясували, що це – ПРАВДА.

Правда про те, що одного дня світло на Рівненщині не вимикатимуть взагалі

ПРАВДА

Автори публікацій зазначають, що «Укренерго» проводитиме виміри навантажень. Тож, зважаючи на це, протягом двох тижнів в кожній області по черзі протягом одного дня не вимикатимуть електропостачання. В інші ж дні можливі зміни у звичних графіках відключень.

На Рівненщині такий експеримент проводитимуть 14 лютого.

В деяких публікаціях уточнюють, що виміри потужностей проводитимуть у разі, якщо не буде масованих ракетних атак на об’єкти енергосистеми.

ПЕРЕВІРКА

Дійсно, на сторінці «Укренерго» у Facebook є повідомлення, що починаючи з 8 лютого, будуть змінені ліміти споживання. По кожній області в один із днів протягом двох тижнів не буде обмежень, а в інші дні можливі зміни у звичних графіках відключень. Це необхідно для того, щоб були проведені вимірювання фактичного споживання в кожній області.

Правда про те, що одного дня світло на Рівненщині не вимикатимуть взагалі

Почергово у кожній області на один день повністю будуть зняті обмеження споживання. Оскільки в енергосистемі дефіцит потужності, спричинений російськими атаками, одночасно в областях, де не проводяться виміри в конкретний день, ліміти споживання можуть бути дещо знижені. Завдяки цьому енергетики зможуть побачити, як поводяться споживачі, маючи постійний доступ до електроенергії. Таке дослідження, яке називається режимним виміром, дозволяє визначити, скільки саме зараз споживає кожна область за умови нормальної роботи енергосистеми. Вимірювання дадуть можливість враховувати при встановленні лімітів релокацію підприємств, міграцію населення, фактичні зміни в загальному рівні й структурі споживання.

Отримані результати, які враховуватимуть зміни у кількості населення та у розміщенні підприємств, дозволять скоригувати обсяги лімітів для кожної області і забезпечити рівномірніший розподіл наявної в системі потужності по регіонах.

У Рівненській області, справді, світло планують не вимикати 14 лютого.

Разом із тим, енергетики зауважують, що у випадку повторення росією масованих ракетних обстрілів по енергетичній інфраструктурі та, як наслідок, виникнення значного дефіциту доступної потужності в енергосистемі України, проведення режимних вимірів мають бути перенесені до стабілізації ситуації.

ВИСНОВОК

В Україні протягом двох тижнів справді проводитимуть вимірювання потужностей протягом цього часу в кожному регіоні одного дня взагалі не вимикатимуть світло. Це – ПРАВДА. Однак, у разі повторних ракетних атак на енергосистему, експеримент доведеться перенести.