На Волині поширили фейковий розіграш автівок від компанії KIA

  • Автор допису:

У волинському сегменті фейсбуку поширюють повідомлення про те, що начебто з нагоди святкування 79-ї річниці KIA роздає 10 автомобілів.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК і ФІШИНГ!

ФЕЙК

«Отримайте автомобіль своєї мрії в подарунок від KIA. Для святкування 79-ї річниці KIA. Наша компанія офіційно рада поділитися 10 автомобілями, які ми роздаємо кожному, хто поділиться нашим дописом і вибере свій щасливий номер ящика, тому що у нас є лише 10 ящиків з нашими ключами від машини. Цей розіграш безкоштовний (автомобілі переможці будуть роздаватись сьогодні).  Тому що після успішної реєстрації вашого імені приз автомобіля буде надіслано безпосередньо переможцю».

Аби стати учасником розіграшу, потрібно поширити пост у 10 груп і відзначити 8 друзів.

На Волині поширили фейковий розіграш автівок від компанії KIA

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, під час реєстрації у самій формі подачі фейкової заявки шахраї пропонують встановити на ваш мобільний «матеріали». Уже тут закрадаються сумніви, навіщо це потрібно. Можливо для того, аби встановити програмне забезпечення, яке викрадатиме ваші персональні дані. І така пропозиція ніщо інше, як фішинг.

На Волині поширили фейковий розіграш автівок від компанії KIA

По-друге, шахраї поширюють свої фейковий розіграш зі сторінки, яка не має нічого спільного з офіційною сторінкою компанії KIA. Фейкороби не вказують і яке саме представництво компанії його проводить. Фейкова сторінка має усього 8 вподобайок і 9 читачів. А офіційна сторінка KIA в Україні має понад 100 тисяч вподобайок.

На Волині поширили фейковий розіграш автівок від компанії KIA

По-третє, сторінка не має інформації, за якою можна було б перевірити адресу компанії, яка «роздає» автівки, кому вона належить або ж сконтактувати з кимось із її керівників.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що для святкування 79-ї річниці компанія KIA «поділитися» 10 автомобілями – ФЕЙК і ФІШИНГ. Сторінка, яку вказують у фейковому атракціоні небаченої щедрості – несправжня і не має нічого спільного з офіційною. 

Завантаження будь-яких «матеріалів», чи додатків з фейкових розіграшів на ваш пристрій – потенційно небезпечне, адже може викрадати персональні дані. Не можна вказувати й особисті дані, заповнюючи фейкові форми, аби не стати жертвою фішингу.

Читайте також: На Волині поширюють фейк про державну фінансову допомогу під маскою Укрпошти