​​#FightForUkraine Біжан Шаропов був українцем таджицького походження. Друзі називали його таджикобандерівцем

​​#FightForUkraine

Біжан Шаропов був українцем таджицького походження. Друзі називали його таджикобандерівцем. Займався дослідженнями в галузі біології та біофізики, двічі брав участь в обороні України від російського агресора.

Народився Біжан 1989 року в Душанбе. Коли йому було шість — переїхав із родиною до Києва. За його спогадами, обожнював у дитинстві наукову фантастику, особливо Станіслава Лема. Тому вступив на природознавчий факультет Києво-Могилянської академії.

На молодших курсах працював гідом у науковому музеї «Експериментаріум». З третього курсу влаштувався в Інститут фізіології імені Олександра Богомольця при Національній академії наук.

«Уявляв себе в білому халаті в лабораторії, як виготовляю бластери та біороботів. Але в реальності робота вченого — це монотонне накопичення знань, доки не зрозумієш, де ти можеш зробити щось своє», — згадував Шаропов.

Був учасником Революції гідності. Разом із колегами Віктором Досенком та Олексієм Болдирєвим встановили один із перших наметів на Майдані.

«Ми, біологи, кидали каміння, а дівчата-філологи кричали: «Не провокуйте! Негайно припиніть!», – розповідав про ті події Біжан.

Після перемоги Революції гідності Біжан та однодумці об’єдналися в «Повстанський загін імені Боба Марлі», який готувався до майбутньої війни. У травні 2014 року Біжан став одним із перших добровольців окремого штурмового батальйону «Айдар». Брав участь у боях на Луганщині.

Повернувся з фронту 2015-го, закінчив аспірантуру, продовжив роботу в Інституті фізіології. Працював над методом, що полегшує лікування онкології. Досліджував можливість вирощення органів у лабораторії.

Крім того, займався популяризацією науки та науковим активізмом. Брав участь у фестивалях «Дні науки», «Тиждень мозку в Україні» та «Науковий пікнік». Очолював Раду молодих вчених Національної академії медичних наук України.

«Поки наукові популяризатори з академічними виразами облич розповідали цивільним про свої дослідження, ти на демонстраціях корчив такі гримаси й вживав такі інтонації, що всі діти навколо неодмінно намагалися послухати твої розповіді про те, як із дослідницькою метою тоненько шинкувати мізки», — згадує про Біжана його друг, фізик і волонтер Антон Сененко.

У 2017 році Біжан з побратимами створили приватну компанію «Українські генетичні технології», яка виготовляла реактиви для біологічних лабораторних досліджень. Відомою в Україні вона стала 2020-го, коли почала виготовляти тест-системи на основі ПЛР для виявлення COVID-19.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року Біжан удруге став на захист України. Воював у складі 11-ї окремої роти спецпризначення 112-ї бригади Сил ТрО. Брав участь у боях на Київщині, зокрема в Чорнобильській зоні. З весни захищав Харківщину. Брав участь в обороні Ізюма. У квітні зник безвісти. На початку лютого 2023 року завдяки ДНК-аналізам вдалось встановити, що Біжан Шаропов загинув у боях за Україну. 🖤🇺🇦

​​#FightForUkraine 

Біжан Шаропов був українцем таджицького походження. Друзі називали його таджикобандерівцем

Джерело