«Будьте тим, хто несе світло й допомагає знайти зміст і сенс життя», — Блаженніший Святослав до Владики Миколи Семенишина під час хіротонії

«Будьте тим, хто несе світло й допомагає знайти зміст і сенс життя», — Блаженніший Святослав до Владики Миколи Семенишина під час хіротонії

«Ми всі знаємо вас як доброго духовного наставника. Прошу, ніколи не переставайте бути духовним батьком. Будьте тим, хто несе світло й допомагає знайти зміст і сенс життя. Будьте тим, через кого наш народ знайде зміст боротьби, яку сьогодні ведемо», — такими словами звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав до нововисвяченого Єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Миколи Семенишина під час Божественної Літургії з Чином його архієрейської хіротонії.

Історична подія відбулася 15 лютого 2023 року, на свято Стрітення Господнього, в Архікатедральному та Митрополичому соборі Воскресіння Христового, що у м. Івано-Франківськ.

Вітальне слово Блаженніший Святослав озвучив у часі своєї проповіді, у якій розважив над місією єпископського служіння та нагадав присутнім про значущість свята Стрітення Господнього.

«Сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших літургійних свят у році — свято Стрітення Господнього. Згідно нашої традиції воно завершує увесь цикл Різдвяних свят, звичаїв і торжеств. Це свято пов’язане з подією, яка сталася у Єрусалимському храмі на 40-ий день після Різдва Христового, про неї нам описує євангелист Лука», — з таких слів розпочав свою проповідь Предстоятель.

«Боговидець Симеон і Пророчиця Анна, мабуть, не раз бачили, як у Єрусалимському храмі відбувався обряд запалення світла — запалення семисвічника-менора було обрядом суботнього спочинку для кожної людини. Та в момент, коли до храму прийшла Марія, тримаючи на руках свого Сина — Сина Божого і Сина людського, відбулося щось особливе… Щось, що стрепенуло серце тих, хто міг бачити дійсність глибше за ту, що перед очима. Боговидець Симеон побачив момент запалення особливого світла… Він побачив, що тим новозавітним семисвічником є Пречиста Діва Марія. Семисвічник мав символізувати повноту Божого народу, який з одного боку стоїть перед Божим обличчям день і ніч, а з іншого — мав стати світлом на просвіту невірним і зберігати віру в Єдиного, Правдивого й Істинного Бога Творця, Який є нашим Спасителем», — мовив Архієрей.

Після цього Блаженніший додав, що Господь є Світлом нашого життя:

«Те Світло, про яке сьогодні чуємо, співаємо і якого шукаємо є нічим іншим, як сам Ісус Христос. Це те Світло носить нині новозавітній семираменний свічник Діви Марії у храмі. Це те Світло, на яке чекають народи, що сидять у темряві. Це те Світло, яке приходить аби просвітити й освятити людину, яка приходить на світ. Свого часу Христос сам скаже про себе: “Я — Світло для світу; хто піде вслід за Мною, той не ходитиме в темряві, а матиме світло життя”.

Згодом Глава УГКЦ пояснив присутнім що саме означає вислів «Бог є Світлом»:

«Бог є Світлом, бо Він є джерелом життя, це Він, даючи життя на початку існування, сказав: «Нехай буде світло», ще тоді, коли не існувало небесних світил. Тому кожного дня на Утренній ми кажемо: «Боже, у Тебе є Джерело життя, у Твоєму Світлі побачимо світло». Та сьогодні є й інший сенс Божого Світла, його нам ясно змальовує Євангелист Лука. А традиція Церкви передає нам певне покликання, особливе завдання, яке у своєму житті отримав Симеон. Кажуть, що він був перекладачем Священного Писання, одним з сімдесяти тих, хто переклав Священні Книги з єврейської на грецьку мову. Кожен, хто хоча б раз виконував функцію перекладача, знає, що перекладач шукає змісту й сенсу, перекладає не тільки слова, але шукає значення. Тому Світло, про яке сьогодні чуємо, є сенсом і змістом життя та існування кожної людини та кожної створеної істоти. Бог, який дає життя дає і його зміст, значення, покликання, особливу місію, яку має виконати кожний і кожне, що їх Господь привів із небуття до буття».

«І ось Симеон, приймаючи на руки Дитя, побачив зміст Священного Писання, бо він побачив Того, Кого шукав й намагався перекласти, як зміст і сенс одкровення Божої істини, шукаючи відповідних слів в іншій мові. Він побачив зміст усього, що робив протягом усього життя.

Побачив Того, про Кого провіщали пророки й закон Божий, Того, Хто є єдиним Світлом на просвіту поганам, побачив Світло своєї надії», — зазначив Патріарх.

«Світло, як сенс, як значення, як зміст, як покликання… Світло — як джерело надії. Надії на Бога, Який є змістом життя й несе його навіть через долину смерті й відкриває нам двері життя вічного. Сьогодні, наповняючись тим Світлом і відчуваючи, що Бог, джерело нашого з вами життя й існування, джерело світла нашої Церкви є так близько, ми переживаємо ще одну подію – на наших очах Господь Бог засвітив ще один світильник у тілі своєї Церкви. Сьогодні ми пережили таїнство архієрейської хіротонії Владики Миколи Семенишина», — підсумував Архієрей.

Зокрема, Глава УГКЦ зазначив, що наша Літургія називає єпископа світлом для тих, хто перебуває у темряві й учителем немудрих, світлом тих, хто шукає сенс свого життя і спасення й серед темряви шукає світло надії, яке є певним і дасть нам можливість не блукати у темряві, а мати світло життя.

«Сьогодні новопоставлений Владика Микола отримав повноту Таїнства Христового Священства – це він буде освячувати храми та запалювати семисвічник благодаті Святого Духа, який сяє у наших храмах, буде освячувати Божий народ і подавати приклад святості. Нині наш народ так потребує доброї новини Христового Євангелія», — додав на завершення Блаженніший Святослав, вітаючи Владику Миколу Семенишина у єпископській родині.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело