​​#FightForUkraine Андрій Филипчук був археологом, науковцем, заступником директора історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ»

​​#FightForUkraine

Андрій Филипчук був археологом, науковцем, заступником директора історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ», розташованого біля села Підгірці на Львівщині. Керував археологічними експедиціями, публікував та редагував збірники наукових праць, статті та монографії, був автором понад сотні наукових статей.

Від початку російського широкомасштабного вторгнення пішов добровольцем у 103-тю бригаду Сил територіальної оборони ЗСУ. Свою мотивацію взяти до рук зброю пояснив так: «За кого ми воюємо: за сім’ю, за рідних, за дім, за Україну».

2 лютого біля Кремінної на Луганщині потрапив під артилерійський обстріл, загинув. Воїну було 33 роки.

«Майбутні історики ще напишуть про Андрія Филипчука як про одного з найкращих археологів-слов’янознавців, який більше як десять років проводив розкопки одного з найбільших оборонних городищ доби раннього середньовіччя – Пліснеського, що поблизу Бродів на Львівщині», – написав у фейсбуці львівський археолог Микола Бандрівський.

Андрій Филипчук – львів'янин. Його батько – відомий археолог Михайло Филипчук. Разом із татом Андрій досліджував слов’янські пам’ятки Прикарпаття. Врешті археологія стала його пристрастю. Закінчив історичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, а згодом – вчився в аспірантурі при кафедрі археології та спеціальних галузей історичної науки.

У воїна залишилася дружина Галина, син Артур та сестра Христина. 🖤🇺🇦

​​#FightForUkraine

Андрій Филипчук був археологом, науковцем, заступником директора історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ»

Джерело