​​🇧🇪Бельгійський парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

​​🇧🇪Бельгійський парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Палата представників Бельгії ухвалила таку резолюцію 10 березня 2023 року. За визнання проголосували 117 членів бельгійського парламенту. Утримались 10 парламентарів. Жоден не проголосував проти.

Про що, зокрема, йшлося в резолюції бельгійського парламенту:

▪️Голодомор 1932–1933 років, який вбив мільйони українців, «був цинічно спланований і жорстоко здійснений радянським режимом з метою навʼязати радянську політику колективізації сільського господарства, пригнітити український народ та його національну ідентичність».

▪️Сьогоднішня російська агресія супроводжується знищенням енергетичної та аграрної інфраструктури, а також блокуванням постачання зерна з України, що може призвести до нової хвилі голоду у світі.

▪️Формування комплексної історичної та правової оцінки злочинів Радянського Союзу має величезне значення для спільної європейської історичної свідомості та пам’яті, а отже, для підвищення стійкості суспільства до сучасних загроз демократії.

Бельгійські парламентарі закликали всі колишні радянські республіки відкрити архіви, які містять дані про штучний голод 1932–1933 років, для незалежних дослідників та громадських установ задля дослідження політичних репресій та злочинів комуністичного тоталітарного режиму.

Станом на 10 березня 2023 року Голодомор визнали геноцидом парламенти 20 держав. Низка країн зробили це наприкінці 2022-го – початку 2023 року. Які саме – читайте за посиланням.

​​🇧🇪Бельгійський парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

Джерело