​​Аудіоальбом «Пісні Української революції» відзначено Шевченківською премією💥

​​Аудіоальбом «Пісні Української революції» відзначено Шевченківською премією💥

10 березня 2023 року Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив лауреатів премії. У номінації «Музичне мистецтво» премією відзначили гурт «Хорея Козацька» – Тараса Компаніченка, Максима Бережнюка, Северина Данилейка, Ярослава Криська, Сергія Охрімчука – за аудіоальбом «Пісні Української революції».

Вітаємо!

Аудіоальбом був створений гуртом «Хорея Козацька» та його лідером Тарас Компаніченко у співпраці з Українським інститутом національної пам'яті.

Це вже другий проєкт, створений у співпраці з УІНП, який відзначено Шевченківською премією. У 2020 році лауреаткою у номінації «Публіцистика, журналістика» стала воєнна кореспондентка Євгенія Подобна з книгою «Дівчата зрізають коси».

Аудіоальбом «Пісні Української революції» можна безкоштовно слухати на ютуб-каналі Інституту (посилання у першому коментарі). До музичної збірки увійшли пісні класиків української літератури: Олександра Олеся, Грицька Чупринки, Миколи Вороного, Христі Алчевської та інших. Літературні твори поклали на музику композитори: Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць, Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький.

Також Комітет із Шевченківської премії оголосив переможців у номінаціях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Кіномистецтво».

Водночас голова Комітету Юрій Макаренко звернувся до Президента України з проханням доповнити наявні номінації додатковим конкурсом «За внесок у перемогу»👇

«Комітет разом із Міністерством культури та інформаційної політики та Офісом Президента України найближчим часом розробить зміни до положення про премію. Оголошується прийом заявок на участь у додатковому конкурсі. Премія «За внесок у перемогу» встановлюється на час воєнного стану в країні», – йдеться у коментарі голови Комітету.

Переможців додаткового конкурсу разом із цьогорічними переможцями у сталих номінаціях, імена яких уже визначив та оприлюднив Комітет, оголосять усіх разом 22 травня, у день перепоховання Кобзаря.

#шевченківськапремія

​​Аудіоальбом «Пісні Української революції» відзначено Шевченківською премією💥

Джерело