Підписано Меморандум про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги

Підписано Меморандум про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги

15 березня голова Калуської районної державної адміністрації – начальник районної військової адміністрації Жанна Табанець підписала Меморандум про співпрацю з в.о. директора Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Орестом Жиданом.

Метою цього Меморандуму є співпраця Сторін, спрямована на захист прав і свобод людини, зокрема, права осіб на безоплатну правову допомогу.

Згідно з підписаним документом, Сторони зобов’язались співпрацювати за такими напрямами: моніторинг стану забезпечення прав і свобод людини, зокрема, права на безоплатну вторинну правову допомогу; вивчення та узагальнення випадків, що можуть свідчити про наявність порушень прав і свобод людини; консолідація зусиль Сторін у реалізацій національних, регіональних і місцевих програм, спрямованих на надання правової допомоги особам, які потребують та обмежені у доступі до такої допомоги; взаємодія з громадськими організаціями, з метою збирання, проведення аналізу, узагальнення, обговорення та використання кращих напрацювань з питань функціонування та розвитку системи безоплатної правової допомоги; поширення усіма доступними засобами інформації про право особи на захист; проведення роз'яснювальної роботи, з метою залучення у встановленому порядку адвокатів, юристів, об'єднань до надання первинної безоплатної правової допомоги населенню.

Для довідки: безоплатна вторинна правова допомога надається для захисту прав людини в суді за рахунок коштів Державного бюджету України.

В Калуському районі відкрито один місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Калуш із представництвами в чотирьох густонаселених громадах району – Долинське, Болехівське, Рожнятівське та Перегінське бюр безоплатної правової допомоги.

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» місцеві центри з надання БВПД забезпечують надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах таких, як складання процесуальних документів, представництво інтересів в суді вразливих категорій громадян: малозабезпечених,дітей-сиріт,учасників бойових дій, осіб постраждалих внаслідок бойових дій, внутрішньо переміщених осіб та інших пільгових категорій.

Джерело