Які транспортні засоби є об’єктом оподаткування?

Які транспортні засоби є об’єктом оподаткування?

Які транспортні засоби є об’єктом оподаткування?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі (далі – Мінекономіки), за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року Мінекономіки на своєму офіційному вебсайті розміщує перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі – Перелік об’єктів оподаткування), який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

Перелік об’єктів оподаткування поточного податкового (звітного) року розміщено на вебсайті Мінекономіки (www.me.gov.ua), який включає 230 моделей легкових автомобілів, що є об’єктами оподаткування транспортним податком у поточному податковому (звітному) періоді – 2023 році.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» стосовно термінів подання податкових декларацій

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями в приміщенні Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській  області за участі начальника інспекції Петра Шота відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де податківець відповів на питання стосовно термінів подання податкових декларацій за базові звітні (податкові) періоди.

Під час заходу проінформував, що податкові декларації, крім випадків, передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

– календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п.п. 49.18.1 п. 49.18 ст. 49 ПКУ);

– календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ);

– календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.3 п. 49.18 ст. 49 ПКУ);

– календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань РРО/ПРРО

У Яворівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Львівській  області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО (далі – ПРРО).

На запитання платників податків відповідала старший державний інспектор Яворівської ДПІ Наталія Британ.

Посадовиця розповіла про основні моменти застосування РРО/ПРРО в умовах сьогодення та наголосила на необхідності забезпечення споживачам можливості здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів.

Також повідомила, які підприємці-спрощенці можуть здійснювати діяльність без застосування РРО чи ПРРО, але за умови використання розрахункових квитанцій та КОРО.

На всі поставлені питання в ході сеансу «гарячої лінії» були надані роз’яснення в межах чинного законодавства.

Послідовність дій при реєстрації ПРРО

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує платникам податків  про необхідність використання реєстраторів розрахункових операцій при розрахунках зі споживачами у визначеному законодавством порядку.

Звертаємо увагу, суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП).

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №1-ПРРО (J/F 1316604), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06 червня 2017 року № 557 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01 червня 2020 року № 261).

Інформування громадян про Деклараційну кампанію 2023

В Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформують відвідувачів податкової інспекції, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2022 року.

Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2023 року громадяни, які отримали доходи, з яких у 2022 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

 Відповідно до вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:

– доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

– доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

– спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

– доходи від продажу інвестиційних активів;

– іноземні доходи.

Також звернули увагу на те, що обов’язок громадянина подати річну податкову декларацію прописаний у Конституції України. Зокрема, стаття 67

Основного Закону нашої держави зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Також нагадують громадянам, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів, на офіційному вебпорталі ДПС в «Електронному кабінеті платника», у розділі «ЕК для громадян», працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Податковим кодексом України (далі – Кодекс) передбачено, що податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подають:

– фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – до 01 травня року, наступного за звітним;

– громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації – до 01 травня року, наступного за звітним;

До уваги! Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 Кодексу).

Важливо! За умови якщо у платника податку відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені згідно зі ст. 13 Кодексу, то відповідно до п. п. 170.11.2  п. 170.11 ст. 170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації  до 31 грудня року, наступного за звітним.

– фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), у разі припинення підприємницької діяльності – протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням.

Важливо! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;.

– резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

– фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.

Чи потрібно подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує: в разі перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщений об’єкт оподаткування, то платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.

У розд. 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

У разі внесення змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку із зміною назви чи перейменування вулиці, платник податків подає повідомлення за ф. № 20-ОПП протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до Реєстру.

Для суб’єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій та програмні РРО відповідно до законодавства, у разі, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), в якому застосовується РРО та/або ПРРО, повідомлення за ф. №20-ОПП подається з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.

Кампанія декларування доходів громадян – зручно звітувати через Електронний кабінет

Працівники Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області постійно проводять для платників податків, роз’яснювальну роботу по питанню зручності  користування Електронним кабінетом.

Платникам роз’яснюються особливості декларування доходів, які громадяни отримали в 2022 році. Подати податкову декларацію про майновий стан і доходи повинні ті громадяни, які протягом звітного року отримували доходи отримані від продажу рухомого або нерухомого майна, або ж надання його в оренду, дохід у вигляді отриманих спадщини чи подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення,  іноземні доходи, тощо.

Обов’язкову декларацію про майновий стан громадянам необхідно подати  до 1 травня 2023 року.

Претенденти на податкову знижку повинні подати декларацію до кінця року, тобто до 31 грудня 2023р. У такому випадку, до декларації необхідно додати документи, які підтвердять вартість понесених видатків.

Для зручності та спрощення процедури декларування доходів, громадяни можуть скористатися Електронним кабінетом платника податків. За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу.

За допомогою Електронного кабінету можна не лише надіслати податкову звітність, а й сплатити податки, переглянути інформацію про розрахунки з бюджетом та інше.

Про МПЗ та інші податкові зобов’язання спілкувалися в Яворівській ДПІ

Чи повинен сплачувати мінімальне податкове зобов’язання власник земельних ділянок, а також земельний податок, або, скажімо, якщо виникає обов’язок сплати МПЗ, то в яких саме категорій платників? Ось коло питань, з якими прийшли на консультацію до Яворівської ДПІ громадяни та підприємці громади.

Цього року платники податків вперше сплачуватимуть МПЗ, а тому введення даного податкового платежу вимагає більш інтенсивної роз’яснювальної роботи. Зокрема,  начальника Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Петро Шот зазначив, що платниками МПЗ є власники сільськогосподарських угідь, розташованих за межами міста. Однак, якщо власник земельної ділянки уклав договір оренди та належним чином його оформив, обов’язок плати МПЗ переходить на орендаря. МПЗ і земельний податок, пояснює податківець, це два різні платежі. Проте, суму МПЗ можна зменшити на різницю сплати земельного податку за такі ділянки. Загалом, розрахунок нового платежу для громадян здійснюватимуть органи податкової служби та надсилатимуть до 1 липня платникам податкові повідомлення-рішення. А от суб’єкти господарювання визначатимуть МПЗ самостійно.

В ході зустрічі Петро Шот нагадав також присутнім про необхідність використання РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями, виняток – підприємці спрощенці 1 групи. Також працівник податкової служби закцентувала увагу підприємців на необхідності забезпечення ними права громадян на розрахунок через платіжні термінали.

Принагідно начальник інспекції ознайомив присутніх з перебігом кампанії декларування громадянами доходів, отриманих в 2022 році, та зазначила, що подати декларацію про майновий стан і доходи можна за допомогою Електронного кабінету платника податків в режимі онлайн. За допомогою даного електронного ресурсу, інформувала податківець, платник також може дізнатися про стан розрахунків з бюджетом, отримати необхідні довідки та надсилати запити на отримання податкової інформації.

Джерело