Неділя 4-та Великого посту

О роде невірний!

Мр 9,17-31

Час Великого посту пронизаний, неначе, суцільною ниткою покаяння чи прощення. Адже він завершується смертю і воскресінням Ісуса Христа, який хресною жертвою дарував нам прощення гріхів і відновив дорогу до неба. Тому християни стараються в часі посту отримати прощення гріхів і відновити зв'язок любові з Богом. Тож оздоровлення юнака від злого духа можна розглядати як приклад роздумів про прощення.

Біснуватий син став жертвою гріха та неволі диявола. Ісус, вигнавши з юнака диявола, дарував йому також прощення гріхів та звільнення з неволі сатани. А через смерть і воскресіння дарував прощення всім людям.

У минулу, третю неділю посту, ми вшановували святий хрест – символ нашого спасіння, безмежної і жертовної любові Бога до нас, яка дарувала нам життя вічне. Тому сьогодні варто роздумати над питанням прощення. Бо прощення підтримує наш зв'язок із Богом і ближніми. Ісус прощає мені гріхи, а я прощаю собі та ближнім. Через прощення запрошуємо Ісуса у своє життя та стосунки з ближніми. Тут варто пригадати слова Христа: ,,Коли ви прощатимете людям їхні провини, то й Отець ваш небесний простить вам. А коли ви не будете прощати людям, то й Отець ваш небесний не простить вам провин ваших” (Мт 6,14-15). А також запитання апостола Петра про прощення: ,,Господи! Коли мій брат згрішить супроти мене, скільки разів маю йому простити? Чи маю до сімох разів прощати?” Ісус промовив до нього: ,,Не кажу тобі: До сімох разів, але – до сімдесяти раз по сім” (Мт 18,21-23). Бог завжди радо прощає нам гріхи, коли каємося за них, дає можливість наблизитися до Нього. То й ми повинні через прощення наблизитися до інших, дарувати їм любов.

Отже, прощення – це взаємне зближення з Богом і ближніми, та Бога з людьми.

Чим є прощення? Розуміння прощення залежить від розуміння гріха. Гріх – це не лише порушення закону, а передусім порушення стосунків людини з Богом, зв’язку між двома особами. Коли хтось згрішить, то каже: ,,Я своїми гріхами образив Бога”. А не каже, що я просто порушив заповіді. Прощення не стосується закону, а зв’язку з Богом – стосунків двох осіб. Бо життя дарує нам не буква закону, а Бог як особа.

Одним із наслідків гріха є непорозуміння між людьми. Іноді воно набирає форми війни – гострого протистояння. Є війна фізична й духовна, боротьба за життя і мир. Існують війни у сім’ї, родині через погляди, за речі, межі землі, будівлі. Життя після первородного гріха склалося так, що люди часто здобувають мир війною. Тому потрібне прощення, примирення, мир між особами.

Молодий священник, коли почав служити, одного разу сказав, що у багатьох сім’ях буквально пекло. У них величезна кількість образ, суперечок, непорозумінь, непрощення, гніву. Спонукою до прощення є війна заради миру. Також у нашій традиції піст починається неділею прощення. Виконуючи піст, ми йдемо у духовну прощу разом з Ісусом, як учні до Ємаусу, щоб розуміти Божу волю, пізнати Ісуса й довіритися Йому.

Якою є потреба прощення? Християнин прощає провини ближнім не зі страху перед пеклом, а з любові. У духовному житті важливо бачити потребу прощення як єдності з Богом і ближніми. Тоді маємо силу робити добро, виконувати обов’язки й перемагати зло. Тому в церковній пісні співається: ,,В єдності сила народу, Боже нам єдність подай”.

Одна віруюча жінка переживала душевний біль через порушення вірності її давньою подругою. Через те не могла молитися усю молитву ,,Отче наш”, лише до слів: ,,І прости нам провини наші”. Вона звернулася за порадою до свого священника, як перемогти цей біль. Отець сказав їй: ,,Не думайте постійно про зраду та вашу подругу. А старайтеся частіше молитися й думати про милосердя Ісуса, що Він заспокоює серце і може нас підтримати в труднощах”. Через місяць жінка прийшла до отця і каже: ,,Отче, ваша порада допомогла. Тепер я знову молюся увесь Отче наш і говорю з подругою”.

Передумови прощення:

1. Простити – це відпустити, звільнити ближнього з неволі гніву. Сприймати його як близького, рівного собі.

2. Простити – це зрозуміти, прийняти себе таким, як є, прийняти Бога у своє життя, бо в Ньому є щастя: життя, мир і радість.

Яка користь прощення? Коли Бог прощає гріхи, очищає душу, то повертає їй духовний зір та слух – здатність бачити Бога у житті. Прощення відновлює зв'язок, єднає з Богом і дає дари, запевнює добре життя: мир, радість, помагає правильно оцінювати речі, цінності. Питання прощення – це прийняти або не прийняти Бога та Його любов, отримати щастя для себе. Прощення свідчить про важливість Бога для мене. Тому ми сповідаємося, каємося за гріхи, бо в Бозі є джерело нашого життя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Тараса Свірчука, редемпториста з Нюарку (США)

 

 

Джерело